Képviselfánk hamiskásan recept

Képviselfánk hamiskásan
3.5 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1838

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A Receptvarázs Tejszínhabos képviselőfánkjának fotója inspirált arra, hogy feltöltsem Édesanyám receptjét. Forrázott tészta ugyan, mert a tészta alapanyagait forráspontig hevítjük, de égetett tésztának is nevezzük, mert magas hőfokon sül - nemcsak farsang táján:) Tölteléke, tésztájának összetétele, színe számtalan. Mégis hasonló a vanília ízű s illatú krémes töltelék miatt - kivéve a sós változatokat. Ez a képviselőfánk a tejszínhabos töltelékkorona híján spórolósabb, kalóriamentesebb, vagyis hamisabb változata az eredetinek!

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A fánkhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 2 dl víz
  • 10 db tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 0.5 evőkanál tejszín
  • 1 db tojás a kenéshez

A krémhez:

  • 8 dl tej
  • 2 csomag vaníliapuding
  • 20 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés

A krém készítéséhez kemény habbá verünk 3 tojásfehérjét, 1 vanillincukorral továbbverjük, pár percre félretesszük. 6 dl tejet felforralunk, közben a pudingport elkeverjük a liszttel. Habverővel a maradék 2 dl tejhez adjuk a 3 tojássárgáját, vanillincukrot, kristálycukrot, pudingporos lisztet. Állandóan keverve a forró tejbe öntjük, sűrűre főzzük, s figyeljük, ki ne pelyhesedjen a tojás, mert akkor kezdhetjük elölről a műveletet… - újabb alapanyagokkal.

Elzárjuk a hőt, azonnal belekeverjük apránként, laza mozdulatokkal a tojáshabot, amíg csomómentes lesz. Hűlni hagyjuk.

A tészta készítéséhez kisebb, mélyebb fazékban felforraljuk a vizet, zsírt, sót, állandó keveréssel hozzáadjuk a lisztet, simára keverjük, míg összeáll és elválik a fazék falától. Nehogy odaégessük! Nagyon sűrű masszát kapunk, szinte gombócként áll a fazékban. Levesszük a hőről. A citrom forró víz alatt megsúrolt, megtörölgetett, majd lereszelt héjat beleszórjuk, kihűtjük, majd a 10 tojást egyesével külön-külön nagyon alaposan hozzákeverjük, amíg kissé szétterül a masszánk.

Habzsákba vagy ceruzavékonyságú lyukkal ellátott fóliazacskóba öntjük, kizsírozott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe félgömb formákat nyomunk. Mivel nagyra nőnek, jó tágasan helyezzük el egymástól. A tetejüket tojás-tejszín keverékével megkenjük. A szélén ne folyjon le, mert nem fog felemelkedni a fánk. Közben hőálló edényben vagy 3 dl-es konzervdobozban 1 dl vizet helyezünk a sütőbe, amit utána 210 C fokra felmelegítünk.

Betoljuk a tepsit, és amikor a duplájára nő a tészta, a hőfokot 230 C-ra emeljük. Addigra elpárolog a víz. Továbbsütjük, amíg kellően megszilárdul, megsül a tésztánk. Összesen kb. 25-30 perc. A jó tészta nagyon könnyű!

Ha kész, kivesszük a sütőből, hűlni hagyjuk, majd a felső harmadát kalapszerűen levágjuk. Az alsó, üreges részt jócskán megtöltjük vaníliás krémmel. Rátesszük a kalapokat, vanillincukor és porcukor keverékét szitáljuk rá. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Képviselfánk hamiskásan recepthez kapcsolódó receptek

Képviselfánk hamiskásan

Képviselfánk hamiskásan

A Receptvarázs Tejszínhabos képviselőfánkjának fotója inspirált arra, hogy feltöltsem Édesanyám receptjét. Forrázott tészta ugyan, mert a tészta alapanyagait…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés