Képviselőfánk guacamoléval recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
A népszerű mexikói avokádókrémmel kis és nagy képviselőfánkot egyaránt megtölthetünk. A krémhez használt babpürét tetszés szerint 20 dkg sovány túróval is helyettesíthetjük.
- 8 dkg liszt
- 2 db tojás
- 6 dkg vaj
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 0.25 dkg kígyóuborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy paradicsom
- 1 zöldcitrom leve
- 2 kis avokádó
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 nagy konzerv fehér bab
- 2 evőkanál apróra vágott korianderzöld, só, cayenne-i bors
Elkészítés
A tésztához felforralunk 1,5 dl vizet a vajjal és a sóval együtt. Beleszitáljuk a lisztet, és addig keverjük, amíg a massza összeáll és elválik a lábas aljától, melynek alján fehér hártyaréteg képződik.
Levesszük a lángról, és kis ideig hűlni hagyjuk. Kézi mixer dagasztókarjával egyenként beledolgozzuk a tojásokat, amíg sima és fényes tésztát nem kapunk.
A sütőt 220 °C-ra (légkeveréses sütő 200 °C, gázsütő 4–5-ös fokozat) előmelegítjük; a tepsit sütőpapírral kibéleljük. Két evőkanállal 5 adag kb. 7,5 cm átmérőjű és 3 cm magas tésztahalmot teszünk a tepsibe.
Az előmelegített sütőben a képviselőfánkokat 18–20 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a sütőből, és a fánkok oldalát késheggyel vagy egy hústűvel megszurkáljuk. Visszatesszük a sütőbe, és 5 perc alatt készre sütjük. Kivesszük, és süteményes rácson kihűtjük.
A töltelékhez a babot lecsepegtetjük. Turmixgépben pürésítjük. Félbevágjuk a 2 avokádót, kimagozzuk, a húsát evőkanállal kikaparjuk, majd egy tálban villával durvára törjük. Hozzáadjuk a babpürét és a zöldcitrom lét és összekeverjük.
Megmossuk a paradicsomot, félbevágjuk és kimagozzuk. A húsát apró kockákra vágjuk. Megtisztítjuk a hagymát és felaprítjuk. Az uborkát jól megmossuk, szárazra töröljük és felkockázzuk. Megtisztítjuk a fokhagymát, és áttörjük a fokhagymaprésen. A zöldségeket, a fokhagymát és a korianderzöldet az avokádókrémhez adjuk, az egészet jól összekeverjük; sóval és cayenne-i borssal ízesítjük.
A képviselőfánkokat ollóval vízszintesen félbevágjuk, és megtöltjük az avokádókrémmel. Salátalevelekkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Képviselőfánk humusszal: A keleties csicseriborsókrémhez 1 nagy konzerv csicseriborsó tartalmát leöblítjük és lecsepegtetjük. Turmixgépben pürésítjük, közben hozzáadunk 1 evőkanál tahinit (szezámmagkrém), 1 gerezd áttört fokhagymát és 1 citrom levét. Hozzákeverünk még 1 db apróra felkockázott kígyóuborkát, 1 reszelt sárgarépát, 2 vékonyan felkarikázott újhagymát, valamint 1 kisebb, apró kockára vágott, piros húsú paprikát. Római köménnyel, sóval és borssal ízesítjük.