Keverve sütött fűszeres kacsahús recept

Keverve sütött fűszeres kacsahús

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

25 perc

Megnézték:
2255

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A kacsamellet csíkokra vágva, kínai módra, keverve süssük meg. A végeredmény roppant ízletes lesz!

4 személyre

  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 db nagy, kemény húsú körte, a magháza eltávolítva, kockákra vágva
  • 4 db kis zellerszár vékonyan felszeletelve és néhány zellerlevél a díszítéshez
  • 40 dkg kicsontozott kacsamell
  • 15 dkg babcsíra
  • 1 evőkanál világos szójaszósz
  • 22 dkg konzervsulyom (vízigesztenye) lecsepegtetve és felszeletelve
  • 1 evőkanál méz
  • 2 kiskanál ötfűszer-keverék
  • 10 dkg ázsiai sonkahagyma vékonyan felkarikázva
  • 3 evőkanál rizsecet vagy sherryecet
  • 20 dkg bordás kel (bok choy) csíkokra vágva

Elkészítés

Miután eltávolítjuk róluk a bőrt és a zsíros részeket, a kacsamelleket a rostokra merőlegesen vékony csíkokra vágjuk. Jól beleforgatjuk az ötfűszer-keverékbe a húst, hogy mindenütt egyenletesen érje. Néhány percre félretesszük, amíg előkészítjük a zöldségeket.

Magas hőfokon felforrósítunk egy wokot vagy egy vastag fenekű serpenyőt, beleöntjük az olajat, és körbefuttatjuk az edény oldalán. Beledobjuk a csíkokra vágott kacsahúst, és folyamatos kevergetés közben 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a zellert, azután még 3 percig pirítjuk, közben folyamatosan kevergetjük. Amikor a hús átsült, beletesszük a körtét meg a sulymot, és az egészet jól összeforgatjuk.

Beleöntjük a rizsecetet, a szójaszószt és a mézet. Amikor a folyadék már erősen forr, alacsonyabbra vesszük a hőfokot, és még 2 percig csendesen főzzük.

Ismét magasra állítjuk a hőfokot, és a bordás kelt, valamint a babcsírát is a serpenyőbe tesszük. 1 percig pirítjuk, hogy a bordás kel éppen csak megfonnyadjon, és a babcsíra átforrósodjon.

A keverve sütött kacsahúst és a zöldségeket előmelegített tálban, zellerlevelekkel díszítve azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Ha a kevésbé pikáns szószokat kedveljük, a rizs- vagy sherryecetet vörösborral, almalével vagy narancslével helyettesíthetjük.n A körte helyett használhatunk 3-4 érett, kemény húsú, felszeletelt szilvát is. A pirított kacsamellcsíkokat citrusfélékkel is elkészíthetjük. Az ötfűszer-keverék helyett ilyenkor őrölt csillagánizst, a körte helyett pedig 15 dkg kimagozott és felszeletelt kumquatot használunk. A bordás kel helyett egy fél fej csíkokra vágott kínai kelt adunk hozzá, a rizsecet helyett pedig narancslevet vagy vörösbort. A kacsa helyett kicsontozott, bőr nélküli csirke- vagy pulykamellből is elkészíthetjük.

Miért egészséges?

• Ha a kacsahúsról leszedjük a bőrt és a zsíros részeket, lényegesen zsírszegényebb lesz a belőle készült étel. A bőr nélküli kacsahús alig valamivel több zsírt tartalmaz, mint a csirkemellfilé. A sötétzöld levélzöldségeknek, például a bordás kelnek magas a C-, a B6-vitamin-, a folsav- és a niacintartalma. A babcsíra megfelelő C-vitamin-forrás, és különféle B-vitaminok is vannak benne. A sulyomban csak kevés kálium, vas és élelmi rost van, nagy előnye azonban, hogy egyáltalán nem tartalmaz zsírt, és az energiatartalma is alacsony.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 200 kcal (834 kJ), fehérje 13 g, zsír 9 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 17 g, (ebből cukor 13 g), rost 2,5 g, B12-vitamin, B6-, C-, E-vitamin, folsav, réz, vas, B1, B2, niacin, kalcium, kálium, cink


Keverve sütött fűszeres kacsahús recepthez kapcsolódó receptek

Keverve sütött fűszeres kacsahús

Keverve sütött fűszeres kacsahús

A kacsamellet csíkokra vágva, kínai módra, keverve süssük meg. A végeredmény roppant ízletes lesz!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés