Kínai citromos csirke recept

Kínai citromos csirke
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
2900

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A kevés szezámolajjal fűszerezett, savanykás citrommártás remekül illik az omlós csirkéhez és a ropogós keleti zöldségekhez. Tálaljuk kínai hosszú metélttel vagy rizzsel, hogy az ételben laktató összetett szénhidrát is legyen.

4 személyre

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 db vöröshagyma félbevágva és vékonyan felkarikázva
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2 nagy sárgarépa ferdén felkarikázva
  • 1 evőkanál friss gyömbér apróra vágva
  • 15 dkg zöld hüvelyű bab 5 cm hosszú darabokra vágva
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 20 dkg babcsíra
  • 1 evőkanál pirított szezámolaj
  • 3 evőkanál világos szójaszósz
  • 3 dl csirkealaplé lehetőleg házi
  • 1 db citrom leve
  • 40 dkg csirkemellfilé felszeletelve
  • 3 evőkanál száraz sherry
  • 2 kiskanál kristálycukor
  • 2 db nagy citrom reszelt héja
  • 1 db nagy zöldpaprika kicsumázva és gyufaszálnyi csíkokra vágva
  • 20 dkg konzerv sulyom lecsepegtetve és felszeletelve

Elkészítés

Egy lábasban felforrósítjuk a napraforgóolajat. Beletesszük a húst, és 1 percig pirítjuk, ezalatt épp csak fehérre színeződik. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a paprikát, a fokhagymát és a gyömbért, majd gyakori kevergetés mellett, közepes hőfokon addig pirítjuk, amíg a hagyma megfonnyad, de még nem pirul barnára (5-6 perc).

Hozzáadjuk a sárgarépát és a sulymot. Felöntjük a csirkealaplével és a sherryvel, majd felforraljuk, ügyelve rá, hogy csak csendesen gyöngyözve forrjon. Lefedjük, majd időnként megkavarva kb. 10 percig csendesen főni hagyjuk.

Közben a kukoricakeményítőt és a cukrot simára keverjük a szójaszósszal, a szezámolajjal, valamint a citrom levével és héjával. Belekeverjük a ragu levébe, és folyamatosan keverve felforraljuk. Beletesszük a zöldbabot, és fedő alatt 2 percig csendesen főzzük. Hozzáadjuk a babcsírát, és újabb 2 percig pároljuk. Azonnal tálaljuk, mielőtt a babcsíra megpuhulna.

Tipp:

• A friss shiitake gomba jól illik a citromos csirkéhez. A zöldbabbal együtt főzzünk bele az ételbe 10 dkg felszeletelt shiitake gombát, ügyelve rá, hogy mindkettő ropogós maradjon. A sulyom helyett adjunk a csirkéhez 20 dkg bébikukoricát, a babcsíra helyett pedig 20 dkg zsenge bordás kelt. Az 1. lépésben adhatunk hozzá 1 kimagozott és összevágott friss csilipaprikát is.• Ha kemény húsú hallal, például kardhallal készítjük el a ragut, a halat darabokra vágjuk, és a 2. lépésben a sárgarépával és a sulyommal együtt tesszük az ételbe.

Miért egészséges?

• A babcsíra és más csíráztatott magvak igen gazdag forrásai a B-vitaminoknak és a C-vitaminnak. Ha a könnyű és ropogós konzerv sulymot egyéb zöldségekhez keverjük, akkor akár kis mennyiségű húsból is laktató fogást készíthetünk. A sulyom egy kevés foszfort és káliumot is tartalmaz.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 320 kcal (1334 kJ), fehérje 27 g, zsír 12 g (ebből telített 2,5 g), szénhidrát, 24g (ebből cukor 15 g), rost 4 g, C-vitamin, A-, B6-vitamin, vas, folsav, niacin, szelén, cink


Kínai citromos csirke

Kínai citromos csirke

A kevés szezámolajjal fűszerezett, savanykás citrommártás remekül illik az omlós csirkéhez és a ropogós keleti zöldségekhez. Tálaljuk kínai hosszú metélttel…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés