Kínai citromos csirke

Kínai citromos csirke

A kevés szezámolajjal fűszerezett, savanykás citrommártás remekül illik az omlós csirkéhez és a ropogós keleti zöldségekhez. Tálaljuk kínai hosszú metélttel vagy rizzsel, hogy az ételben laktató összetett szénhidrát is legyen.

4 személyre

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 db vöröshagyma félbevágva és vékonyan felkarikázva
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2 nagy sárgarépa ferdén felkarikázva
  • 1 evőkanál friss gyömbér apróra vágva
  • 15 dkg zöld hüvelyű bab 5 cm hosszú darabokra vágva
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 20 dkg babcsíra
  • 1 evőkanál pirított szezámolaj
  • 3 evőkanál világos szójaszósz
  • 3 dl csirkealaplé lehetőleg házi
  • 1 db citrom leve
  • 40 dkg csirkemellfilé felszeletelve
  • 3 evőkanál száraz sherry
  • 2 kiskanál kristálycukor
  • 2 db nagy citrom reszelt héja
  • 1 db nagy zöldpaprika kicsumázva és gyufaszálnyi csíkokra vágva
  • 20 dkg konzerv sulyom lecsepegtetve és felszeletelve
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Egy lábasban felforrósítjuk a napraforgóolajat. Beletesszük a húst, és 1 percig pirítjuk, ezalatt épp csak fehérre színeződik. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a paprikát, a fokhagymát és a gyömbért, majd gyakori kevergetés mellett, közepes hőfokon addig pirítjuk, amíg a hagyma megfonnyad, de még nem pirul barnára (5-6 perc).

Hozzáadjuk a sárgarépát és a sulymot. Felöntjük a csirkealaplével és a sherryvel, majd felforraljuk, ügyelve rá, hogy csak csendesen gyöngyözve forrjon. Lefedjük, majd időnként megkavarva kb. 10 percig csendesen főni hagyjuk.

Közben a kukoricakeményítőt és a cukrot simára keverjük a szójaszósszal, a szezámolajjal, valamint a citrom levével és héjával. Belekeverjük a ragu levébe, és folyamatosan keverve felforraljuk. Beletesszük a zöldbabot, és fedő alatt 2 percig csendesen főzzük. Hozzáadjuk a babcsírát, és újabb 2 percig pároljuk. Azonnal tálaljuk, mielőtt a babcsíra megpuhulna.