Kínai grillezett kacsapecsenye recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Ízletes ázsiai kacsapecsenye recept
- 3 evőkanál sötét szójaszósz
- 2 kiskanál szárított kakukkfű
- 3 evőkanál méz
- 2 kiskanál ötfűszer-keverék
- 2 evőkanál hoisinmártás (sűrű édes, fűszeres kínai mártás)
- 1 db pecsenyekacsa kibelezve
A gyömbéres hüvelyes cukorborsóhoz
- 0.5 db narancs reszelt héja
- 1 evőkanál friss gyömbér durvára reszelve
- 2 kiskanál szójaszósz
- 1 kiskanál pirított szezámolaj
- 20 dkg hüvelyes cukorborsó
- 1 db narancs leve
- 7.5 dkg konzerv bambuszrügy lecsepegtetve
Elkészítés
Baromfiollóval vagy éles késsel felvágjuk a kacsát a gerincének egyik oldalán, majd az egész gerincet eltávolítjuk. Levagdossuk a látható zsírt és a lelógó bőrdarabokat. A kacsát mellével felfelé vágódeszkára fektetjük, és kezünkkel erősen lefelé nyomva ellapítjuk. Megszurkáljuk a bőrét (csak a bőrt és a zsírréteget, a húsba ne szúrjunk bele).
Szűrőedénybe téve többször leforrázzuk a kacsát, hogy a zsírját fellazítsuk. Konyhai törlőpapírral megtöröljük, majd átlósan 2 nyárssal átszúrjuk, hogy sütés közben a szárnyai és a combjai laposan kifeszítve maradjanak.
A hoisinmártáshoz összekeverjük a kakukkfüvet és az ötfűszer-keveréket, bekenjük vele a kacsa hasi oldalát, majd mellével felfelé egy tepsibe helyezett rácsra fektetjük. A mézet és a szójaszószt 3 dl vízzel egy lábasba téve felforraljuk, majd a kacsára öntjük. A tepsiben összegyűlő folyadékkal még kétszer megöntözzük a húst, majd a tepsire tett rácson, hűvös, levegős helyen 5 órán át szárítjuk. Ventilátor elé is tehetjük, vagy légkeveréses sütőbe, amelynek csak a ventilátorát kapcsoljuk be (így 2 óra is elég). A kacsa bőrének pergamenszerűen száraznak kell lennie. A mézes-szójás levet félretesszük.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). 3 dl vizet öntünk a tepsibe, majd a kacsát a sütőbe tesszük, és 1 óra hosszat sütjük, hogy a bőre ropogós aranybarnára piruljon. Ha zavar a sütőből kihallatszó sercegés, fél óra elteltével a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra mérsékelhetjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Ilyenkor a sütés 10 perccel tovább tart.
Közben felforraljuk a mézes-szójás keveréket, és addig forraljuk, amíg nagyjából a fele elfő. A besűrűsödött mártást félretesszük.
Körülbelül 10 perccel azelőtt, hogy a kacsa megsül, a hüvelyes cukorborsót forrásban lévő vízbe dobjuk, 2 percig forraljuk, majd leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. Egy lábasban felforraljuk a narancshéjat és -levet, a gyömbért meg a szójaszószt. Hozzáadjuk a hüvelyes cukorborsót és a bambuszrügyet, majd még 1-2 percig forraljuk. Ráöntjük a szezámolajat, majd az egészet összekeverjük.
A kacsapecsenyét négy tányérra szedjük, és mellé tesszük a zöldségeket. A sűrű, mézes-szójás mártással kínáljuk.
Tipp:
• A kantoni kacsa elkészítésének hagyományosabb módja, hogy a kacsát egészben hagyjuk. Levagdossuk róla a látható zsírréteget, majd az egész bőrfelületet megszurkáljuk (a húst nem). Egy nagy lábas forrásban lévő vízbe mártjuk, és 1 percig forraljuk. Lecsöpögtetjük, és konyhai törlőpapírral megtörölgetjük. A hoisinmártást összekeverjük az alapreceptben megadott fűszerekkel, de 1 evőkanál durvára reszelt friss gyömbért, 2 szál apróra vágott újhagymát, 2-2 evőkanál száraz sherryt és sárga babszószt is adunk hozzá. Felforraljuk, megvárjuk, amíg kihűl, és a kacsa hasüregébe kanalazzuk. (A püspökfalat nyílását betömjük, ráhajtva a körülötte lévő bőrt, amit hústűvel rögzítünk.) A kacsát többször meglocsoljuk a mézes-szójás keverékkel, majd száradni hagyjuk. Tepsibe helyezett rácsra tesszük, és 1 órán át sütjük. Ha nem akarunk egy egész kacsát venni, néhány combot vagy mellet is megsüthetünk.
Miért egészséges?
• A hüvelyes cukorborsó megfelelő mennyiségben tartalmaz C-vitamint, valamint oldható rostot, amely csökkenti a magas koleszterinszintet.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 265 kcal (1105 kJ), fehérje 32 g, zsír 8 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 17 g, (ebből cukor 16,5 g), rost 1,5 g, B6-, B12-, C-vitamin, B1-, B2-vitamin, niacin, réz, vas, kálium, cink, folsav