Kínai tésztás-zöldséges sertéssült recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
A mogyoróhagymával, répával és gombával összefőzött, pompásan omlós sertéshúsnak csillagánizs, szója és gyömbér ad csodálatos aromát. Az ételt az egzotikus zamatokkal átitatott, sűrű lében fövő rizstészta és a zöldségek teszik komplett fogássá.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 50 dkg sovány kicsontozott, bőrös kötözött sertéskaraj vagy szűz- pecsenye
- 4 dl csirkehúsalaplé forró
- 2 evőkanál sötét szójaszósz
- 2 evőkanál kínai rizsbor vagy száraz sherry
- 2 evőkanál hígan folyó méz
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 15 dkg friss gyömbér megtisztítva, apróra vágva
- 3 db csillagánizs
- 4 db mogyoróhagyma félbevágva
- 2 nagy sárgarépa megtisztítva, ferdén felkarikázva
- 6 db újhagyma
- 3 dkg szárított shiitakegomba vízbe áztatva, hogy megszívja magát
- 12 dkg késői laskagomba felszeletelve vagy félbevágva
- 22 dkg rizstészta (vagy széles metélt)
Elkészítés
A húst tegyük egy nagy hőálló edénybe, és öntsünk rá annyi forrásban lévő vizet, hogy ellepje. A platnira téve ismét forraljuk föl, majd öntsük le róla a vizet, és helyette öntsük rá az alaplét a szójaszósszal, a rizsborral vagy sherry-vel, a mézzel, a mogyoró és fokhagymával, a gyömbérrel, a csillagánizzsal és a sárgarépával együtt. Az egészet forraljuk fel. 4 újhagymát vágjunk vastag karikákra, a lecsurgatott shiitake gombákat pedig daraboljuk föl, és mindkettőt tegyük az edénybe a húshoz. A lét, amelyben a gomba ázott, tartsuk meg.
Fedő alatt, egészen kis lángon, lassú forralással melegítsük 1- másfél órán keresztül, a zöldségeket időnként megkavargatva és a húst kenegetve, amíg minden megpuhul. A laskagombát a főzés vége előtt 20 perccel adjuk hozzá. Ha kell, öntsük fel a félretett gombaáztató lével vagy még egy kis alaplével, illetve vízzel.
Közben a maradék 2 újhagymát vágjuk 6 cm-es darabokra, majd hosszában szeljük vékony szálakra. Tegyük egy tál jeges vízbe, hogy a szálak összekunkorodjanak. A rizstésztát áztassuk egy tál forrásban lévő vízbe 4 percre vagy amíg megpuhul, aztán csorgassuk le.
Szedőkanállal óvatosan emeljük ki a húst az edényből, és tartsuk forrón. A főzővizet, a fűszeres alkoholos gombás levet, forraljuk fel, majd tegyük bele a rizstésztát, és vegyük le a tűzről. A tésztát jól kavarjuk össze a lével, hogy egyenletesen bevonja. A húst vékonyan szeleteljük fel.
A tésztát szedőkanállal emeljük ki a főzőedényből, majd terítsük szét egy nagy, lapos tálalótányéron. Rendezzük el rajta a hússzeleteket meg a zöldségeket, majd kanállal csorgassuk rá a főzőedényből a sűrű, pikáns lét. A kunkori újhagymaszálakkal díszítve tálaljuk.
A recept tápértéke:
Adagonként: 461 kcal, 1922 kJ; 34 g fehérje; 5 g zsír, ebből 0,2 g telített; 69 g szénhidrát, ebből 17 g cukor; 3 g élelmi rost; 464 mg nátrium; 16 dkg zöldség