Kocsonya recept

Kocsonya
4.5 7

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

300 perc

Megnézték:
9840

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A hideg idő beköszöntével emlegetni kezdte a családom a kocsonyát, s gondoltam, szilveszter előtt még főzök egy kisebb adagot:). Másnap vettem is körmöt, farkat, bőrkét és csontozott csülköt, hogy a gondolatomat mihamarabb tett kövesse. Zöldséget csak akkor szoktam belefőzni, amikor hidegtálként, formában dermesztve, színesen dekorálva adom az asztalra. Most nem így készítettem, viszont ezúttal is nagyon lassan főztem, mert így szűrés után gyorsan megdermed, vagyis megkocsonyásodik, és nem lesz zavaros a leve. 11 mélytányérra és 2 közepes tálra való lett a megadott hozzávalóból.

14 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 5 db egész sertés első láb hosszában ketté hasítva
  • 15 db farok
  • 2 db csontozott csülök
  • 1 kg bőrke
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál só
  • 2 evőkanál ételízesítő
  • 2 db babérlevél
  • 15 szem feketebors
  • 1 cső erős paprika
  • 5 liter víz

Elkészítés

A megtisztított, megmosott, leforrázott alapanyagot 2 evőkanál sóval bedörzsöljük, pár órát állni hagyjuk, majd a sótól kicsit leöblítjük és 12 literes fazékba tesszük. Ráöntünk 5 liter hideg vizet, felforraljuk, leszedjük a habját. Hozzáadjuk az ételízesítőt, a megmosott, héjas vöröshagymát, a héjában középen keresztbe vágott fokhagyma fejeket, babért, borsot, csöves paprikát, és lassan gyöngyözve, fedő nélkül 4 órán át főzzük.

Igény szerint ízesítjük még sóval, de vigyázzunk, mert csak a víz párolog el a fövés alatt, a só nem! Kanállal vagy papírtörlő segítségével többször leszedjük a zsírt a tetejéről. Ha megfőtt, kiemeljük a kocsonyahús javát a léből. A nagyobb csontokat eltávolítjuk, a csülköt vastagabb darabokra szeljük. A farkat, körmöt, puha húst tányérokra, tálakba szedjük. Aki szereti, annak a bőrkét feltekerve feltálalhatjuk. A fazekat hideg vízbe állítjuk, hogy így a tetején megdermedt maradék zsírt eltávolíthassuk, majd újból felmelegítjük. Vigyázzunk, ne keverjük fel az alját.

Finom lyukú szűrőn a tányérokban levő húsra merjük a meleg, áttetsző levet. A húsfélék kiálló részeit is megöntözzük, így szép fényes lesz. Hűvösön tartva pár óra alatt megdermed. Hideg helyen 2-3 napig is eláll, de ne tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba. Ecettel vagy citromlével megcsepegtetjük, gyengéden kristályos tengeri sót pergetünk rá, esetleg ecetes tormával tálaljuk. Van, ahol őrölt pirospaprikával is megszórják a tetejét. Friss, puha kenyér feltétlenül legyen az asztalon:) Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Kocsonya recepthez kapcsolódó receptek

Kocsonya

Kocsonya

A hideg idő beköszöntével emlegetni kezdte a családom a kocsonyát, s gondoltam, szilveszter előtt még főzök egy kisebb adagot:). Másnap vettem is körmöt, farkat, bőrkét és csontozott csülköt, hogy a gondolatomat mihamarabb tett kövesse.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés