Kocsonyázott vadhús recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 140 perc
Megnézték: |
Amikor még nem létezett fagyasztókészülék és tartósítószer, az ételeket más módon tartósították, például kocsonyát készítettek belőlük.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 13 db borjúláb
- 2 db vöröshagyma
- 1 db citrom
- 1 adag leveszöldség
- 6 szem bors
- 1 zacskó zselatin
- 50 dkg vadhúsmaradék
- 3 db tojás
- 2 evőkanál kapribogyó
- 2 db babérlevél
- 3 evőkanál ecet
- 4 db kis ecetes uborka
- só
Elkészítés
Mossuk meg és vágjuk darabokra a borjúlábakat. Tisztítsuk meg a hagymát. Mossuk meg a citromot, töröljük szárazra, hámozzuk meg, és vágjuk a héját apró darabokra. Tisztítsuk meg a leveszöldséget, és mossuk meg.
Tegyük a borjúlábat egy nagy fazékba, és töltsünk rá annyi vizet, hogy 2 cm magasan ellepje. Adjuk hozzá a hagymát, a citromhéjat, a leveszöldséget, a babérlevelet, a borsszemeket és 2 evőkanál ecetet. Főzzük alacsony hőfokon, fedő alatt 1,5 óra hosszat. Fűszerezzük a levest sóval és a maradék ecettel. Ezután keverjük el benne a zselatinport, majd hagyjuk kocsonyásodni. Szedjük le a zsírját, és ismét forraljuk fel.
Vágjuk a húsmaradékot kisebb darabokra. Főzzük keményre a tojásokat. Karikázzuk fel a tojást és az uborkát, s a kapribogyó felével tegyük a karikákat egy mély pástétomformába. 6 tojáskarikát tegyünk félre. Öntsünk rá annyi levest, hogy jól ellepje. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük rá a húsdarabokat és a maradék kapribogyót, a tetejére pedig a 6 tojáskarikát. Öntsük rá a maradék levest és hagyjuk megdermedni.
Tipp:
Nagymama tanácsa: Ha nincs vadhúsmaradék, készíthetjük maradék borjú- vagy libasültből is.