Koktélparadicsomos pizza recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
A finom parmezános pizzatésztából készült alapra zöldfűszeres túrótöltelék, arra pedig édes koktélparadicsom és fekete olajbogyó kerül. Vegyes zöldsalátával tálaljuk, amibe mákot, valamint pirított napraforgó- és tökmagot szórunk. Ellenállhatatlan és nagyon tápláló étel.
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1.2 dl langyos víz
- 0.5 kiskanál instant száraz élesztő
- 3 dkg parmezán sajt frissen reszelve
- 17 dkg fehér kenyérliszt
A magos vegyes salátához
- 2 kiskanál napraforgóolaj
- 17 dkg ricotta
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva, só, bors
- 1 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
- 2 kiskanál friss oregánó apróra vágva
- 1 kiskanál szójaszósz
- 1 friss rozmaringágacska
- 5 dkg tökmag
- 5 dkg napraforgómag
- 1 kiskanál dióolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 kiskanál mák
- 25 dkg koktélparadicsom félbevágva
- 5 dkg magozott fekete olajbogyó
- 1 kiskanál almaborecet
- 15 dkg vegyes zöldsaláta (pl. bébispenót borsmustár, tölgylevelű saláta)
Elkészítés
A tészta elkészítéséhez a lisztet 1 kiskanál sóval egy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük az élesztőt meg a parmezánt. A közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a vizet és 1 evőkanálnyi olajat, majd összegyúrjuk a tésztát. Egy kis vizet még adhatunk hozzá, ha kell.
Vékonyan belisztezett gyúródeszkán 10 percig dagasztjuk, hogy rugalmas és sima tésztát kapjunk. Visszatesszük a tálba, frissentartó fóliával letakarjuk, és meleg helyre téve kb. 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük.
A sütőt 220 °C-ra (gázsütőnél 7-es fokozat) előmelegítjük, és beleteszünk egy tepsit melegedni. A megkelt tésztát megütögetjük, röviden átgyúrjuk, majd 5 mm vastag és 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Kibélelünk vele egy olajjal vékonyan kikent, 25 cm átmérőjű kapcsos, alacsony tortasütő formát. A tészta széle maradhat egyenetlen, és a forma peremén kissé túl is lóghat.
A ricottába belekeverjük az oregánót és a petrezselymet, tetszés szerint sózzuk, borsozzuk, majd egyenletesen szétterítjük a tésztán. A tetején vágott felükkel fölfelé elrendezzük a paradicsomokat és az olajbogyókat.
Kis lábasban, lassú tűzön felforrósítjuk a balzsamecetet a maradék 1 evőkanál olívaolajjal, a rozmaringgal és a fokhagymával. 1-2 percig csendesen főzzük, hogy kissé besűrűsödjön, azután meglocsoljuk vele a paradicsomot és az olajbogyókat.
A tortasütőformát a tepsire állítjuk, és addig sütjük a pizzát, amíg ropogós aranybarnára pirul, és a paradicsomok is kissé megbarnulnak (15-20 perc).
Közben elkészítjük a salátát. Egy kis teflonserpenyőben, közepes hőfokon, gyakori kevergetés mellett 2-3 percig pirítjuk a tökmagot, a napraforgómagot és a mákot. Megöntözzük a szójaszósszal, és összeforgatjuk vele. Eleinte a magok összetapadnak, de ahogy a keverék megszárad, szétválnak. Levesszük a serpenyőt a tűzhelyről.
Egy salátástálban összekeverjük a napraforgó- és a dióolajat az ecettel. Tetszés szerint ízesítjük sóval, borssal. Beletesszük a salátaleveleket, rászórjuk a pörkölt magokat, és összeforgatjuk.
Kivesszük a pizzát a sütőből, négy szeletre vágjuk, és forrón tálaljuk a salátával.
Tipp:
• Apró ovális paradicsomokat is használhatunk a koktélparadicsom helyett. n• Készítsünk garnélás-gombás pizzát. Míg kel a tészta, alacsony hőfokon 1 evőkanál olívaolajban megpirítunk 30 dkg szeletelt vegyes gombát. Szűrőkanállal áttesszük a gombákat egy tálba, és összekeverjük 15 dkg nyers, tisztított garnélarákkal, 4 meghámozott, apróra vágott és kimagozott paradicsommal, egy doboz (5 dkg) konzerv szardellával, amit lecsurgatunk és apróra vágunk, meg 1 evőkanál lecsöpögtetett kapribogyóval. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd a pizzatésztára kanalazzuk. A pizzát az alaprecept szerint sütjük meg. Újhagymás paradicsom- és uborkasalátával tálaljuk.n
Miért egészséges?
• A paradicsom gazdag C-vitamin-forrás. Ez a fontos tápanyag főként a magokat körülvevő kocsonyás anyagban található.n
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 490 kcal (2043 kJ), fehérje 18 g, zsír 30 g (ebből telített 7 g), szénhidrát 41 g, (ebből cukor 4 g), rost 4 g, A-, E-vitamin, kalcium, réz, B1-, C-vitamin, niacin, vas, cink, B2-vitamin, folsav, kálium, szelén