Koktélparadicsomos pizza

Koktélparadicsomos pizza

A finom parmezános pizzatésztából készült alapra zöldfűszeres túrótöltelék, arra pedig édes koktélparadicsom és fekete olajbogyó kerül. Vegyes zöldsalátával tálaljuk, amibe mákot, valamint pirított napraforgó- és tökmagot szórunk. Ellenállhatatlan és nagyon tápláló étel.

4 személyre

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1.2 dl langyos víz
  • 0.5 kiskanál instant száraz élesztő
  • 3 dkg parmezán sajt frissen reszelve
  • 17 dkg fehér kenyérliszt

A magos vegyes salátához

  • 2 kiskanál napraforgóolaj
  • 17 dkg ricotta
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva, só, bors
  • 1 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 2 kiskanál friss oregánó apróra vágva
  • 1 kiskanál szójaszósz
  • 1 friss rozmaringágacska
  • 5 dkg tökmag
  • 5 dkg napraforgómag
  • 1 kiskanál dióolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 kiskanál mák
  • 25 dkg koktélparadicsom félbevágva
  • 5 dkg magozott fekete olajbogyó
  • 1 kiskanál almaborecet
  • 15 dkg vegyes zöldsaláta (pl. bébispenót borsmustár, tölgylevelű saláta)
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tészta elkészítéséhez a lisztet 1 kiskanál sóval egy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük az élesztőt meg a parmezánt. A közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a vizet és 1 evőkanálnyi olajat, majd összegyúrjuk a tésztát. Egy kis vizet még adhatunk hozzá, ha kell.

Vékonyan belisztezett gyúródeszkán 10 percig dagasztjuk, hogy rugalmas és sima tésztát kapjunk. Visszatesszük a tálba, frissentartó fóliával letakarjuk, és meleg helyre téve kb. 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük.

A sütőt 220 °C-ra (gázsütőnél 7-es fokozat) előmelegítjük, és beleteszünk egy tepsit melegedni. A megkelt tésztát megütögetjük, röviden átgyúrjuk, majd 5 mm vastag és 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Kibélelünk vele egy olajjal vékonyan kikent, 25 cm átmérőjű kapcsos, alacsony tortasütő formát. A tészta széle maradhat egyenetlen, és a forma peremén kissé túl is lóghat.

A ricottába belekeverjük az oregánót és a petrezselymet, tetszés szerint sózzuk, borsozzuk, majd egyenletesen szétterítjük a tésztán. A tetején vágott felükkel fölfelé elrendezzük a paradicsomokat és az olajbogyókat.

Kis lábasban, lassú tűzön felforrósítjuk a balzsamecetet a maradék 1 evőkanál olívaolajjal, a rozmaringgal és a fokhagymával. 1-2 percig csendesen főzzük, hogy kissé besűrűsödjön, azután meglocsoljuk vele a paradicsomot és az olajbogyókat.

A tortasütőformát a tepsire állítjuk, és addig sütjük a pizzát, amíg ropogós aranybarnára pirul, és a paradicsomok is kissé megbarnulnak (15-20 perc).

Közben elkészítjük a salátát. Egy kis teflonserpenyőben, közepes hőfokon, gyakori kevergetés mellett 2-3 percig pirítjuk a tökmagot, a napraforgómagot és a mákot. Megöntözzük a szójaszósszal, és összeforgatjuk vele. Eleinte a magok összetapadnak, de ahogy a keverék megszárad, szétválnak. Levesszük a serpenyőt a tűzhelyről.

Egy salátástálban összekeverjük a napraforgó- és a dióolajat az ecettel. Tetszés szerint ízesítjük sóval, borssal. Beletesszük a salátaleveleket, rászórjuk a pörkölt magokat, és összeforgatjuk.

Kivesszük a pizzát a sütőből, négy szeletre vágjuk, és forrón tálaljuk a salátával.