Kókuszgolyó, ahogy én készítem recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
Ennek a kekszgolyónak nagy előnye, hogy a közepében lévő tölteléket már jóval előbb el lehet készíteni, majd a fagyasztóban tárolni. Így aztán az ünnepi sürgés-forgásban csak röpke fél órát kell rászánnunk a kókuszgolyók elkészítésére.
A recept hozzávalói ( személyre)
A kókuszos töltelék hozzávalói kb. 20 golyóhoz
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
A külső rész hozzávalói kb. 20 golyóhoz
- 20 dkg háztartási keksz
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg kakaó
- 15 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 ek rum (v. rumaroma)
- lefőzött feketekávé
- kókuszreszelék a hempergetéshez
Elkészítés
Először a töltelékhez készítsük el a golyókat, mert kb. 30 percre a fagyasztóba kell betenni, hogy kellően megkeményedjenek, mielőtt a kekszes-diós masszába töltenénk.
A kekszet daráljuk le, majd keverjük össze a darált dióval, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóval.
Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, és öntsük bele a rumot (vagy rumaromát), és egy kevés lefőzött feketekávét, majd kezdjük el összegyúrni. A kávét apránként adagoljuk hozzá, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk.
Az összegyúrt masszából csippentsünk le diónyi nagyságút, és egy kicsit lapítsuk el. Ezután helyezzük bele a megdermedt kókuszgolyót, és formázzunk belőle szintén golyót. Végül hempergessük meg a kókuszreszelékbe.
Az elkészült golyókat tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjenek, és az ízek jól összeérjenek.