Köleskása spenóttal és fenyőmaggal recept

Köleskása spenóttal és fenyőmaggal

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
1459

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A köles rendkívül egészséges és tápláló gabonaféle. Ennek a könnyű fogásnak a harsogóan zöld spenót és az aranyló sárgabarack adja meg a pompás színét és zamatát.

4 személyre

  • 20 dkg köles
  • 5.5 dkg durvára darabolt aszalt sárgabarack
  • 9 dl mérsékelten sózott zöldségalaplé
  • 3.5 dkg fenyőmag
  • 22.5 dkg bébispenót
  • 0.5 db citrom leve
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

A kölest és az aszalt sárgabarackot egy nagy lábasba tesszük, és hozzákeverjük az alaplevet. Felforraljuk, majd mérsékelt lángon csendesen főni hagyjuk, amíg a köles felszívja a folyadékot, és megpuhul.

Közben egy kis serpenyőben aranybarnás színűre pörköljük a fenyőmagot.

A spenótot és a citromlét a köleskásához adjuk, majd megborsozzuk azt. Lefedjük, és nagyon alacsony lángon, csendesen főni hagyjuk, amíg a spenót megfonnyad.

Óvatosan összekeverjük, majd egy tálba merjük a köleskását. Rászórjuk a pirított fenyőmagot, és azonnal tálaljuk.

Tipp:

Köleskása padlizsánnal és szezámmaggal: 2 közepes méretű padlizsánt felkockázunk. Egy nagy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanálnyi olívaolajat, beledobjuk a padlizsánt, és erős lángon megpirítjuk. Levesszük a tűzhelyről, beleszórunk 20 dkg kölest, majd felöntjük 9 dl zöldségalaplével. Visszatesszük a lángra, és felforraljuk. Megkeverjük, majd a lángot mérsékelve, csendesen tovább főzzük, amíg a köles felszívja a folyadékot és megpuhul. Ízlés szerint borsozzuk. Tálalótálba szedjük, és 1 evőkanálnyi vékonyan felkarikázott újhagymát, 2 evőkanálnyi felaprított friss koriandert és 2 evőkanálnyi pirított szezámmagot szórunk rá.

Miért egészséges?

• A köles sok fehérjét és értékes telítetlen zsírsavat tartalmaz. Gazdag B-vitaminban, és olyan ásványi anyagokban, mint a fluor, vagy a haj, a bőr, a köröm egészségét védő szilícium. A fenyőmag jó E-vitamin-, kálium-, magnézium-, cink- és vasforrás.

A recept tápértéke:

Energia 290 kcal, zsír 7 g (ebből telített 0,5 g), fehérje 10 g, szénhidrát 48 g, nátrium 250 mg (só 0,62 g), élelmi rost 3 g., Hasznos káliumforrás (682 mg)


Köleskása spenóttal és fenyőmaggal

Köleskása spenóttal és fenyőmaggal

A köles rendkívül egészséges és tápláló gabonaféle. Ennek a könnyű fogásnak a harsogóan zöld spenót és az aranyló sárgabarack adja meg a…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés