Kölesmálé recept

Kölesmálé
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
2078

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A kölesmálé receptjét egy tv műsorban láttam, és úgy gondoltam, elkészítem ezt a régi és érdekes ételt. A recept lisztérzékenyeknek is ajánlott!

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A hozzávalók

  • 50 dkg hántolt köles
  • 2 l tej
  • 1 csipet só
  • 7 dkg kókuszzsír vagy vaj
  • 25 dkg túró
  • 7 db tojás
  • 3 dl tejföl
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 üveg cseresznye befőtt (magozott) vagy más gyümölcs
  • a gyümölccel harmonizáló lekvár

Elkészítés

A kölest többszöri váltással hideg vízben jól átmossuk, (én ötször cseréltem vizet), majd a két liter tejben, csipetnyi só hozzáadásával puhára főzzük. A főzési idő kb. 30 perc, állandó keverés mellett. Hasonlóan készül, mint a rizs. Amikor puha a köles, levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat, vagy ki mit használ. Ezután hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt belekeverjük a villával összetört túrót, majd a cukorral és az 1 cs. vaníliás cukorral habosra kikevert tojássárgákat, és végül a felvert tojások habját.

Kivajazott, magas falú tepsibe öntjük, elsimítjuk, a tetejét, kirakjuk gyümölccsel, közé pötyögtetjük a lekvárt, majd a végén a másik vaníliás cukorral elkevert tejfölt. Előmelegített sütőben, gázsütő 5-6-os fokozata, 45-50 percig sütjük. (Tűpróba szükséges).

Jó étvágyat kívánok hozzá!


Kölesmálé recepthez kapcsolódó receptek

Kölesmálé

Kölesmálé

A kölesmálé receptjét egy tv műsorban láttam, és úgy gondoltam, elkészítem ezt a régi és érdekes ételt. A recept lisztérzékenyeknek is ajánlott!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Kölesmálé recepthez

thumb
ibi1950 - 2013. január 03.
Szia Márti!
Igen nagyon szép magas, annak ellenére, hogy a habon kívül semmi térfogatnövelő nincs benne. Én teflon tepsibe sütöttem a legnagyobb hagyományos méret, de a fala, úgy kb. 6 cm magas, és az tele lett. Marcsi is felhívta a figyelmet, hogy magas szélű tepsit használjunk. A teteje is nagyon jó lett. Citromos, rumos cseresznye (saját eltevés) volt a befőtt, és meggy lekvárt tettem közé, az is saját, a kettő közé, pedig a tejföl. Nem egy olcsó, de megéri.Legközelebb kisebb tepsibe, fél adaggal is kipróbálom. Nektek is minden jót kívánok. Ibolya
thumb
vajdamarta - 2013. január 02.
Gusztusosan gyönyörű magas lett, még sosem sütöttem ilyet, itt az ideje... 5 pont, Ibikém. Mekkora volt a tepsi? Marcsit én is mindig megnézem a Gasztroamgyal mellett a 4 szellem c. műsorban is. Értékes - érdekes emberekkel beszélget - értékes - érdekes témákról... Szép és egészségben gazdag év álljon előtted! Márti