Kolozsvári töltött káposzta recept

Kolozsvári töltött káposzta
4.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

180 perc

Megnézték:
3904

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Karácsonykor én a káposzták királyát, Kolozsvári töltött káposztát főzök, jó nagy adagot. Igaz az elkészítése kicsit hosszadalmas, de a végeredmény olyan finom, hogy nem lehet abbahagyni.

6 személyre

  • 1 kg sertéscomb
  • 1.5 kg savanyú káposzta
  • savanyított káposzta levél
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg Kolozsvári füstölt szalonna
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg rizs
  • pirospaprika
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • majoránna
  • őrölt köménymag
  • 2 db egész tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • olaj
  • tejföl

Elkészítés

A sertés combot ledarálni. A káposztát kisebb darabokra vágni. A káposzta levelekből kivágni a vastagabb ereket. A vöröshagymát apró kockára vágni. A szalonnát vékonyan felcsíkozni, a füstölt kolbászt felkarikázni. A rizst félpuhára főzni.

Egy nagyobb edénybe beletenni a szalonna felét és zsírjára sütni, majd kiszedni és félre tenni. Ebbe a zsírba megpárolni a vöröshagymát, majd felét kivenni és félretenni. A maradék hagymát megszórni pirospaprikával és felönteni egy pohár vízzel. Ezután beletenni a savanyú káposztának a felét és jól összekeverni.

A darált húshoz hozzáadni a kisütött szalonnát, a megpárolt vöröshagymát, az előfőzött rizst, az ízlés szerinti fűszereket, a tojást és a fokhagymát. Jól összedolgozni, majd kis gombócokat formálni belőle és a káposzta levelekbe tölteni.

Én a levél közepére teszem a gombócot, majd a két szélét ráhajtom, és a végét szintén ráhajtom, majd feltekerem. Így biztosan nem nyílik szét.

Az elkészült csomagokat a káposzta tetejére tenni. Elosztani rajta még a megmaradt füstölt szalonna csíkokat és a felszeletelt füstölt kolbászt. Végül befedni a maradék káposztával, és felönteni annyi vízzel hogy ellepje. 2 órán át, szép lassú tűzön főzni. Közben többször megrázogatni, de keverni nem szabad.

A lisztből és az olajból világos zsemle színű rántást készíteni, majd levenni a tűzről és megszórni pirospaprikával, majd hagyni kicsit hűlni. Végül felengedni kb. 2 dl hideg vízzel és simára keverni.

A káposzta tetejére önteni és jól megrázogatni, szélét kicsit fakanállal megmozgatni, hogy a rántás mindenhova jusson. Még kb. 10 percig főzni, de közben többször megrázogatni.

Tálaláskor tejföllel ízlés szerint meglocsolni.


Kolozsvári töltött káposzta recepthez kapcsolódó receptek

Kolozsvári töltött káposzta

Kolozsvári töltött káposzta

Karácsonykor én a káposzták királyát, Kolozsvári töltött káposztát főzök, jó nagy adagot. Igaz az elkészítése kicsit hosszadalmas, de a végeredmény olyan finom, hogy nem lehet abbahagyni.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés