Körtés-fahéjas sajttorta

Körtés-fahéjas sajttorta

Sajtból van a...

10 személyre

  • 35 dkg omlós keksz
  • 6 dkg finomra darált mandula
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 50 dkg puha krémsajt
  • 35 dkg ricotta
  • 4 db tojás
  • 22 dkg cukor
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál citromlé

A párolt körtéhez:

  • 33 dkg cukor
  • 1.25 dl narancslikőr
  • 1 db narancs héja
  • 1 db vaníliarúd
  • 2 db egész fahéj
  • 5 db nagyobb körte
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A kekszet a mandulaliszttel és a fahéjjal apróra törjük, összedolgozzuk a vajjal, majd belenyomkodjuk egy sütőpapírral kibélelt, 22 cm átmérőjű csatos tortaformába, és 1 órára a hűtőbe tesszük.

Közben a körtéhez a cukrot 1,25 dl vízzel addig melegítjük, míg fel nem oldódik, majd 8-10 perc alatt karamellizáljuk, és a tűzről levéve óvatosan hozzáöntjük a likőrt és 1,5 dl vizet.

A tűzre visszatéve hozzáadjuk a csíkokra vágott narancshéjat, a vaníliát, a fahéjat és a négyfelé vágott körtéket. Közvetlenül a szirupra sütőpapírt teszünk, majd arra fedőt, és a körtét 8-10 perc alatt puhára főzzük.

A körtét kivesszük, a szirupot 10 perc alatt visszaforraljuk a felére, majd visszatesszük bele a körtét. A sütőt előmelegítjük 160 ºC-ra.

A töltelékhez a krémsajtot simára keverjük a ricottával és a többi hozzávalóval, a tésztaalapra öntjük, és 50-60 perc alatt készre sütjük. (Akkor jó, ha a széle megsült, de a közepe még egy kicsit remeg.)

A tortát a sütőben hagyjuk kihűlni, majd legalább 1 órára behűtjük. Lecsatoljuk róla a formát, a tetejére kanalazzuk a körtét, és a sziruppal meglocsolva tálaljuk.