Körtés-ribiszkés rácsos rétestorta recept

Körtés-ribiszkés rácsos rétestorta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
1190

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ebben a remek tortában a savanykás piros ribiszkét lédús körtével társítjuk. A ribiszke élénkpiros leve megfesti a körtét, és a két gyümölcs nagyon jól mutat a rácsos tészta alatt. Érdemes a ribiszkét kis adagokban lefagyasztani, amikor frissen kapható, mert a mélyhűtőből elővéve bármikor elkészíthetjük belőle ezt a tortát.
6 személyre

  • 3 db réteslap 30 ×50 cm-es
  • 2 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez

  • 3 érett de kemény körte
  • 1 kiskanál citromlé
  • 5 dkg darált mandula
  • 15 dkg piros ribiszke
  • 2 evőkanál ribiszkezselé

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük. Beleteszünk egy tepsit melegedni. A töltelékhez a ribiszkezselét és a citromlét egy kis lábasba tesszük, majd addig melegítjük, amíg a zselé felolvad. Ekkor levesszük a tűzhelyről.

A körtéket meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. Beletesszük a folyékony zselébe, és összeforgatjuk vele. Hozzákeverjük a friss ribiszkét.

Két réteslapot egymásra fektetve négy részre vágunk (a harmadik lapot letakarjuk, hogy ne száradjon ki). A nyolc négyszöget szétválasztjuk, vékonyan megkenjük őket vajjal, majd kibélelünk velük egy 23 cm átmérőjű, teflonbevonatú gyümölcstortaformát. A négyszögeket kissé meggyűrjük, és egymást részben átfedve tesszük a formába, a széleket pedig visszahajtjuk.

Rászórjuk a tésztára a darált mandulát, azután rákanalazzuk a körtés-ribiszkés keveréket, és elsimítjuk.

A maradék rétestésztát keresztben félbevágjuk, és vékonyan megkenjük vajjal. A két fél lapot egymásra fektetjük, és tíz, kb. 2 cm széles csíkra vágjuk, a felesleget elhagyva róluk. A dupla csíkokat összesodorjuk, és rácsot rakunk belőlük a torta tetejére. A csíkok végeit bedugdossuk a töltelékbe.

A formát a forró tepsire helyezzük, és 15-20 perc alatt ropogósra sütjük a rétestésztát. Melegen tálaljuk.

Tipp:

• Körtés-málnás rácsos rétestortához a ribiszke helyett málnát használunk, a ribiszkezselé helyett pedig mag nélküli málnadzsemet. • Mangós-földicseresznyés rácsos rétestorta készítéséhez a tésztát 3 dkg kókuszreszelékkel szórjuk meg, majd meghámozunk és kockára vágunk 2 érett, egyenként kb. 35 dkg-os mangót, amit összekeverünk 10 dkg félbevágott földi cseresznyével. A gyümölcsöket finoman összeforgatjuk 2 evőkanál limonellalével és ugyanannyi muscovado cukorral, majd ráterítjük a tésztára. A tetejére a csíkokból rácsot rakunk, és az alaprecept szerint megsütjük.

Miért egészséges?

• A legtöbb gyümölccsel ellentétben a körte kevés C-vitamint tartalmaz, de ebben a receptben a hasznos C-vitamin-forrásként ismert ribiszkével együtt kerül a töltelékbe. A körte ugyanakkor megfelelő mennyiségű káliumot és oldható rostot tartalmaz. • A piros ribiszkében több a béta-karotin, mint a fehérben, ugyanakkor kevesebb, mint a feketében.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 164 kcal (684 kJ), fehérje 4 g, zsír 7, g (ebből telített 2 g), szénhidrát 22 g (ebből, cukor 13 g), rost 2 g, C-, E-vitamin, réz


Körtés-ribiszkés rácsos rétestorta

Körtés-ribiszkés rácsos rétestorta

Ebben a remek tortában a savanykás piros ribiszkét lédús körtével társítjuk. A ribiszke élénkpiros leve megfesti a körtét, és a két gyümölcs nagyon jól mutat a rácsos tészta alatt. Érdemes a ribiszkét kis adagokban lefagyasztani, amikor…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés