Körtés kölestorta

Körtés kölestorta

Kölesből torta - gluténérzékenyeknek is!

4 személyre

  • 7.5 dkg köles
  • 1 kiskanál étolaj
  • 4.3 dl tej
  • 7.5 dkg barna cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 db tojás
  • 3 db nagy körte
  • 2.5 dkg szeletelt mandula
  • 1 evőkanál vaj a sütőformába
  • porcukor a tetejére
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A kölest az olajon 5 percig pirítjuk, majd a tejjel, 5 dkg cukorral és a fahéjjal felforraljuk, és időnként megkeverve 20 percig főzzük.

A kihűlt köleskásához hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a habbá vert fehérjét.

A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk és hosszában négyfelé vágjuk. Beleforgatjuk a maradék cukorba és a mandulába, majd a felét egy kivajazott sütőformába rendezzük. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra.

A körtére rásimítjuk a köleses keverék felét, majd újabb réteg körtét és kölest teszünk rá, és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.