Körtés morzsatorta recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 70 perc
Megnézték: |
Ha finomabbra szeretnénk a diót, akkor pirítsuk meg serpenyőben.
- A tésztához (20 cm átmérőjű tortaforma):
- 2 db tojás
- 10 dkg margarin
- 17.5 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 vanília kikapart magja
- 1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
- 1 csipet só
- 1 dl tejföl
A karmellizált vajas körtéhez:
- 4 db közepes körte
- 1 evőkanál vaj
- 15 dkg barna cukor
- 0.5 teáskanál őrölt fahéj
- 1 db lime héja és leve
A morzsához:
- 5 dkg kemény vaj
- 3 evőkanál barna cukor
- 4 evőkanál aprított dió
- 3 dkg liszt
- 0.5 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk robotgéppel, és a vajjal kikent liszttel szórt tortaformába öntjük. A körtéket meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd a vajat teflon serpenyőben felolvasztjuk a barna cukorral, és amikor kezd barnulni, rádobjuk a körtét. Kevergetjük közepes lángon, majd a citromot, és a héját, és a fahéjat hozzáadjuk. 8-10 percig pároljuk, de ne főzzük szét.
A morzsához a hideg vajat a cukorral és a vágott dióval, fahéjjal, liszttel, összemorzsoljuk. A körtét, ha már kihűlt, rákanalazzuk a tésztára és a diós morzsát rászórjuk a tetejére. 160 fokos sütőbe, 50 perc alatt készre sütjük.