Körtés pite recept

Körtés pite
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
1421

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Szép, mosolygós körték várakoztak a gyümölcsöskosárban, így gondoltam sütök egy finom pitét.

4 személyre

  • Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (v. sertészsír)
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 db tojás

Hozzávalók a körtéhez:

  • 4 db körte
  • 0.5 db citrom leve
  • 1.5 dkg vaj
  • 2 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál édes fehérbor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 5 dkg mascarpone
  • 1 dl habtejszín (30%-os)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás

Elkészítés

A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább fél óra, hogy kellően lehűljön.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd nyújtsuk ki vékonyra, és helyezzük bele a piteformába. (én két folpack fólia között nyújtottam ki a tésztát, majd a felső fóliát eltávolítva, egy gyors mozdulattal átfordítottam a formába)

Ezután villával böködjük meg a tészta alját, majd tegyük vissza a hűtőbe, addig még előkészítjük a körtét.

A körtéket egyesével hámozzuk meg, vágjuk félbe, és vájjuk ki a magházat, majd csepegtessük meg a citromlével. (a citromlé megvédi a körtét a barnulástól)

Egy edénybe tegyük bele a vajat, a kristálycukrot, és a bort, majd állandó keverés mellett melegítsük össze.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd helyezzük rá a félbevágott, bevagdosott körtéket. Ezután kenjük le mindegyiket a vajas-cukros keverékkel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig hűlni, majd óvatosan öntsük rá a tölteléket.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután keverjük hozzá az egész tojást, majd a tejszínt is. (a tejszínt nem kell felverni!!!!!!)

Ezután óvatosan öntsük a keveréket a piteformában lévő körték köré.

Helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük még 20-25 percig.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, majd tejszínhabbal kínálhatjuk.


Körtés pite recepthez kapcsolódó receptek

Körtés pite

Körtés pite

Szép, mosolygós körték várakoztak a gyümölcsöskosárban, így gondoltam sütök egy finom pitét.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés