Körtetorta recept

Körtetorta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
1453

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Körteérés idején ne hagyjuk ki ezeket a kényeztető ízeket. Ügyeljünk rá, hogy a körték érettek legyenek, de a húsuk ne legyen túl puha, különben nem tudjuk szép vékonyan felszeletelni.

2 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 20 dkg liszt, és egy kevés a nyújtáshoz
  • 1 db tojássárgája
  • 4 dkg cukor
  • 10 dkg lágy vaj
  • 2 evőkanál rum vagy almalé
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • 1 db citrom
  • 2 db alma
  • 5 evőkanál körteszirup
  • 1 késhegynyi fahéj és őrölt szegfűszeg
  • 2.5 dkg apróra vágott pisztácia
  • 6 db érett körte
  • zsiradék a sütőformához

Elkészítés

A tésztához a vajat, a lisztet, a cukrot, a sót, a tojássárgáját, a rumot (vagy az almalevet) egy tálba tesszük, és éppen csak elkeverjük. Ezután kézi mixer dagasztókarjával vagy konyhai robotgépben összegyúrjuk a hozzávalókat.

Belisztezett kézzel addig gyúrjuk tovább a tésztát, amíg fényes nem lesz. Cipót formálunk belőle, fóliába burkoljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

Közben meghámozzuk az almát és a 2 körtét, négyfelé vágjuk, eltávolítjuk a magházat, és feldaraboljuk a gyümölcsöket.

Kifacsarjuk a citromot. A feldarabolt almát és körtét egy lábasba tesszük, és hozzáadjuk a körteszirupot, a fahéjat, a szegfűszeget és a citromlét.

A lábast lefedjük, és a gyümölcsöket gyenge tűzön puhára pároljuk, majd fedő nélkül 15 perc alatt besűrítjük. Levesszük az edényt a lángról, és a lekvár állagú gyümölcspépet kihűtjük.

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük. A sütőformát kikenjük. A tésztát a forma méretének megfelelően kerek lappá nyújtjuk, a sütőformába igazítjuk úgy, hogy a peremet is fedje egy kicsit. A pépes gyümölcsöt szétterítjük a tésztán, és az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Közben meghámozzuk a többi körtét, négyfelé vágjuk és a magházat eltávolítjuk. Vékony gerezdekre szeljük, és a szeleteket az elősütött tortalapon elrendezzük. Rászórjuk a pisztáciát, és még 15 percig sütjük, majd kihűtjük.

Körtetorta tejszínes takaróval - 30 dkg mélyhűtött leveles tésztát felengedünk, azután a belisztezett munkalapon késfok vastagságúra kinyújtjuk. Kikenünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos sütőformát. Kibéleljük a tésztával, alacsony peremet hagyva. A tésztalapot villával több ponton megszurkáljuk. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük. Meghámozunk 5 érett körtét, hosszában félbevágjuk, és eltávolítjuk a magházát. A félbevágott gyümölcsök tetejét legyezőszerűen bevagdossuk, és a lapos felükkel lefelé fordítva a tésztalapra tesszük őket. Berakjuk a sütőbe, és 20 percig sütjük. Közben 3 evőkanál juharsziruppal és 3 evőkanál tejszínnel elkeverünk 1 tojást. Kivesszük a tésztáta sütőből, és a tojásos-tejszínes keveréket a körtékre öntjük (tetszés szerint rászórhatunk 1 evőkanál napraforgómagot is). Visszatesszük a sütőbe, és még 20 percig sütjük.

Tipp:

A körtetortához jeges csokoládé illik. Ehhez adagonként egy-egy magas pohárba 2 evőkanál sűrű csokoládéöntetet töltünk, és kicsit megrázogatjuk. Annyi hideg tejet adunk hozzá, hogy a pohár kétharmadáig érjen. 1 gombóc vaníliafagylaltot teszünk bele, keményre felvert tejszínhabbal díszítjük, és meghintjük kakaóporral.n


Körtetorta recepthez kapcsolódó receptek

Körtetorta

Körtetorta

Körteérés idején ne hagyjuk ki ezeket a kényeztető ízeket. Ügyeljünk rá, hogy a körték érettek legyenek, de a húsuk ne legyen túl puha, különben nem tudjuk…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés