Körtetorta

Körtetorta

Meghozza a gyümölcsét - vastaps az asztalnál!

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 4 db körte
  • 5 dkg cukor + a tetejére
  • kevés liszt
  • vaj a formába

A tésztához:

  • 25 dkg vaj
  • 45 dkg liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál víz

Az angolkrémhez:

  • 2.5 dl tej
  • 2.5 dl tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg cukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A angolkrémhez a tejet és a tejszínt összeöntjük, hozzáadjuk a kipergetett vaníliát, majd kb. 5 percig forraljuk.

A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, majd a tejestejszínes keverékhez adjuk, és lassú tűzön melegíteni kezdjük, míg az első buborékok meg nem jelennek a felszínén.

Ekkor a tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd legalább 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A cikkekre vágott körtét megszórjuk a cukorral.

A tésztát belisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd egy kivajazott tortaformába nyomkodjuk, és az alját néhány helyen villával megszurkáljuk.

A tészta közepébe sütőpapírt fektetünk, rizst vagy babot szórunk rá nehezéknek, majd 10 percre a sütőbe tesszük.

A sütőből kivéve a nehezéket és a sütőpapírt eltávolítjuk, és a tésztán elrendezzük a körtéket.

Megszórjuk még egy kevés cukorral, majd a sütőbe visszatéve újabb 20 percig sütjük, míg a körték teteje karamellizálódni nem kezd. Az angolkrémmel tálaljuk.