Körtetorta csokoládéöntettel recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Puha tészta, sok körtével, és selymesen-krémes csokoládéöntettel.
- Hozzávalók a tortához:
- 6 db körte
- 25 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 db tojás
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Csokoládéöntet hozzávalói:
- 12.5 dkg étcsokoládé
- 2 dl habtejszín
Elkészítés
A körtéket hámozzuk meg, majd a magházat eltávolítva vágjuk fel nagyobb kockákra. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a barna cukrot és pár perc alatt főzzük puhára. (figyeljünk, nehogy szétfőjön a körte)
Amikor már eléggé megpuhultak a körtedarabok, egy kanállal szedjük ki a főzéskor keletkezett léből. (nem kell lecsepegtetni, sőt 1-2 evőkanálnyi lé is kerüljön rá)
Ezután hűtsük ki egészen mielőtt a tésztába kevernénk.
Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk bele az olívaolajat. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd fakanállal keverjük össze. Végül óvatosan keverjük a masszához a puhára főzött, teljesen kihűtött körtét és 1-2 kanálnyi levet.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, (v. vajazzuk és lisztezzük alaposan ki) majd öntsük bele a körtés-masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, még forrón szórjuk meg a torta tetejét ízlés szerint vaníliás-porcukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ameddig a torta teljesen kihűl, készítsük el a csokoládéöntete.
A tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről. (nem kell felforralni!!!)
Ezután tördeljük bele a csokoládét, majd addig keverjük még elolvad, és egy sima krémet kapunk.
Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd csorgassuk rá a csokoládéöntetet.