Kovászos káposzta recept

Kovászos káposzta
4.5 6

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
15578

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Leve üdítően finom és vitamindús, megáldva mindenféle jóval, amire télen, kora tavasszal éppen szüksége van a szervezetnek. Ízét a legfinomabb nagyüzemi savanyú káposzta sem tudja felülírni.

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

1 db 5 literes üveghez:

  • 3 kg fejeskáposzta
  • 2 liter víz
  • 2.5 evőkanál só
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 20 szem feketebors
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 6 szem koriander
  • 2 db kis cső erős pirospaprika
  • 5 dkg szárazabb kenyércsücske

Elkészítés

Felforraljuk a vizet a sóval, majd kihűtjük. A káposztát vékony szálára vágjuk vagy gyaluljuk. A kimosott, nagy üveg aljára helyezünk pár szem borsot, kevés köményt, 2 gerezd fokhagymát, beletesszük a káposzta egy részét, majd megint a fűszerek következnek, és a maradék káposzta.

A kimaradt fűszereket, csöves erős paprikát, babérlevelet az üveg belső oldalához dugdossuk. Ráöntjük a hideg, sós vizet. A kenyércsücsköt gézbe vagy tüllbe kötjük, a káposzta tetejére tesszük.

Pont úgy járunk el, mint nyáron a kovászos uborka készítésekor. Mélyebb tálkát teszünk az üveg alá. Szobahőmérsékleten 5-6 napig érleljük. Ha kellően megsavanyodott, megízesedett, emeljük ki a kenyeres tüllt, szűrjük le a káposztát.

Többször, apró kortyokban nyugodtan igyuk meg a leve egy részét, a fel nem használt káposztát és levét le is fagyaszthatjuk, nem károsodik a vitamin tartalma. A hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 6 hónapig eláll. Korhelyleves, töltött káposzta, székelykáposzta, kolozsvári rakott káposzta, dinsztelt káposzta stb. készülhet belőle, nyersen sajtlapkákba göngyölhetjük, vagy vajas-krémes kenyér mellé ehetjük uzsonnára, vacsorára.


Kovászos káposzta recepthez kapcsolódó receptek

Kovászos káposzta

Kovászos káposzta

Leve üdítően finom és vitamindús, megáldva mindenféle jóval, amire télen, kora tavasszal éppen szüksége van a szervezetnek. Ízét a legfinomabb nagyüzemi savanyú káposzta sem tudja felülírni.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Kovászos káposzta recepthez

thumb
vajdamarta - 2011. május 29.
Kati, ugyanannyi munkával érdemes sokat savanyítani, mert egy kis lével lefagyasztva sem változik az élvezhetősége. Így több minden készülhet belőle, többször van kéznél, a leve meg vitamin-ásványi anyag bomba:) Bár az elkészített káposztás étel is jól bírja a fagyasztást.
tunde katalin. - 2011. május 27.
Nos elkészült a kovászos káposztám új káposztából.Ebédre székelykáposztát főztem belőle,várakozáson felül finom lett. Javaslom mindenkinek a kipróbálását. Köszi a receptet.
tunde katalin. - 2011. május 24.
Köszi a receptet,ma én is elkészítettem.Igaz,hogy új káposztából.Remélem finom lesz !
thumb
vajdamarta - 2010. december 27.
Ó, de drága vagy, Cucika! Nem voltam, nem vagyok, nem leszek sztár szakács:), csupán néha-néha több időm jut a konyhában való ténykedésre. Boldog Új Évet Kívánok Neked, Szeretteidnek és a Hozzászólások Olvasóinak! Márti
A kép nem található/var/www/vhosts/www.receptvarazs.hu/undefined
Cucika - 2010. december 06.
Köszönöm neked a finom recepteket, a nagy részét ki is próbáltam. Nem vagy véletlenül sztár szakács?