Kovászos uborka (Ibolya módra) recept

Kovászos uborka (Ibolya módra)
4 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
4447

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Sokféle ételhez adható, de csak magában is egy üdítő, frissítő a nagy melegben.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 db ötliteres üveg
  • 2 kg kovászolni való uborka (lehet 2.5 kg is)
  • 2 szem régi (tavalyi) burgonya
  • langyos víz
  • 1 csokor kapor
  • szemes fekete bors
  • köménymag
  • koriandermag
  • 0.5 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál zellerlevél

Elkészítés

Az uborkát jól megmossuk, bevagdossuk, megpucoljuk a hagymákat, megmossuk a kaprot, meghámozzuk a burgonyát, és karikára vágjuk.

Az üveg aljába tesszük a kapor felét, erre kerül az egyik szem felkarikázott burgonya, majd szépen besorakoztatjuk az uborkákat. Beletesszük a fűszereket, a hagymákat, én van úgy, hogy felkarikázom a vöröshagymát, de egészben is tettem már rá. Tetejére kerül a kapor másik fele, és a zellerlevél, és erre rá a második szem felkarikázott burgonya.

Felöntjük langyos sós vízzel. Körülbelül 2 liter víz kell hozzá, és ebbe két púpozott evőkanál sót oldok fel. Újabban a himalájai sót használom, mert a többiről annyi rosszat olvastam.

Az üveg tetejét egy kistányérral lefedjük, és napra állítjuk üvegünket. A már a harmadik napon finom kovászos uborkát kapunk (ha megfelelő napos az idő). Amennyiben leszűrjük, és behűtjük a levét is elfogyaszthatjuk, finom ízletes, üdítő. Jó étvágyat hozzá!!


Kovászos uborka (Ibolya módra) recepthez kapcsolódó receptek

Kovászos uborka (Ibolya módra)

Kovászos uborka (Ibolya módra)

Sokféle ételhez adható, de csak magában is egy üdítő, frissítő a nagy melegben.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Kovászos uborka (Ibolya módra) recepthez

thumb
ibi1950 - 2011. június 28.
Az óriás kagylótészta, még mindig a spájzban arra vár, hogy feladhassam Neked. Hozzászólásod köszönöm. Üdv.:Ibolya
thumb
vajdamarta - 2011. június 28.
Kedves Ibi, max. egyetértek, azonosulok veled. Én is próbáltam a burgonyás kovászolás, bár sváb beütésű barátném lebeszélt róla, mert neki nem ízlett. Nekünk igen. És a hagyományos kenyeres, meg a többféle fűszerrel készült is. Sőt, ha sokat készítek egyszerre, akkor egy kisebb üvegbe átszűrt lébe kevés tartósítót keverek, megtöltöm a 'felesleges' kovászolt uborkával, légmentesen lezárom, még Húsvétig is eltart, már ha nem esszük meg közben:) S pont olyan ízű, mint a nyári eltevéskor, ropogós. Érdemes kipróbálni. A jelzett irányítószámra, neved v. pf. szám feltüntetése nélkül nem vették be az ajánlott vénnyel feladott borítékomatt a postán óriás kagylótészta ügyben. Az én elérhetőségem vajdamarta@invitel.hu , nyugodtan küldd el a pontos címed, mert küldenék valamit. Üdv.: Márti
thumb
ibi1950 - 2011. június 27.
Ismeretlenül is nagyon köszönöm Ilka!! Üdv.: Ibolya Azt elfelejtettem leírni, hogy én nagyon szeretek másoktól tanulni, és mindig megköszönöm a jó tanácsot. Nagyon tisztelem azokat az időseket akik elfogadják a fiatalok jó ötleteit. Nagyagyanyám is ilyen volt, még 81 évesen is örült, ha tanult tőlem valami új ételt. Nagyon tiszteltem, és szerettem ezért.
thumb
Ilka - 2011. június 27.
Nagyon sok alkalommal készítettem már úgymond hagyományos kovászos uborkát ( a kenyeres változatot). A múlt nyáron olvastam először a burgonyásról, melyet azonnal ki is próbáltam, s lássatok csodát, működött!!! Nagyon ízletes, nem zavaros, kellemes fűszerezésű levet kapunk így. Néha nem árt eltérni a megszokottól, skipróbálni számunkra újdonságokat. Sok esetben kellemes csalódás éri az embert. A kovászos uborka fűszerezése pedig egyéni kérdés, mint minden más ételé. Ki hogyan szereti. Mi így is, ahogyan ibi1950 beküldte.
thumb
ibi1950 - 2011. június 26.
Több mint negyven éve szinte napi rendszerességgel főzök, és vezetek háztartást. Erre az oldalra olyan receptet még nem tettem fel, amit ki ne próbáltam volna. A kovászos uborka recept is ilyen, én magam készítettem. Sváb asszonyoktól tanultam ezt a módszert, ők burgonyával teszik el. Én is így csináltam, és működik. A burgonya keményítő tartalma savanyítja be az uborkát, és nagyon finom. Az ízesítést Lengyelországban láttam, és tanultam, falusi nénitől, aki nagy fahordóban érlelte az uborkát. Senkire nem erőltetjük receptjeinket (akik felteszik ide), csupán szeretnénk megosztani másokkal is akiknek tetszik.
Feri - 2011. június 24.
Házi kovászos uborkáról van szó. Abba nem kell tenni hagymát, sem burgonyát, sem fokhagymát, zelletlevelet, koriandermagot, és még borsot sem. De viszont, hogy finom legyen, mindenképpen kell bele másnapos inkább a kenyérsarka, és kapor összekötve. Arra kell vigyázni,hogy a vizel felforraljuk és lehűtjük, csak utána tesszük bele a sót. Ha így készíted el, akkor isteni kovászos uborkát fogsz kapni. Egyszerű, és izletes.
Gomba Gombakovics - 2011. június 24.
Kovász nélkül (lásd kenyér) hogy lesz kovászos az az uborka?