Krémes máktorta recept

Krémes máktorta
5 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
taksi

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
4501

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Amit a kevert omlós tésztáról tudni kell: régi cukrászszabály, hogy a típusomlóshoz a cukrot, a vajat és a lisztet 1-2-3 arányban vesszük. Tippek: - Szétesik, morzsalékos, kizsírosodott a tészta: oka, hogy megolvadt a zsiradék. Megelőzhető, ha nem gyúrjuk sokáig a tésztát, hűvös helyiségben dolgozunk, sima lisztet használunk, de nem lisztezzük és nyújtjuk sokszor a tésztát. - Sütés után összehúzódik a tészta: olyankor fordul elő, ha kevés zsiradékot, sütőport és sok folyadékot használunk fel a tészta készítéséhez. - A vaj és a porcukor összefut (ikrás lesz): ez a kevert omlós készítésekor fordulhat elő. Oka, hogy a tojásokat nem egyenként adtuk hozzá, így a zsiradék nem tudta azt felvenni. “Kisimítható”, ha vízgőz fölött, folyamatosan keverve óvatosan felmelegítjük, majd kihűlésig tovább keverjük. - Ha több lisztet használtunk a kelleténél, az ilyen massza sütés után szétesik.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Az omlós tésztához:

  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • sütőpor

A krémhez:

  • 2 dl tejszín
  • 2 dl víz
  • 5 dkg liszt
  • 8 dkg mazsola
  • 10 dkg darált mák
  • 25 dkg krémtúró
  • méz

A díszítéshez:

  • durvár szeletelt pisztácia

Elkészítés

A tésztához kézi vagy gépi habverővel habosra keverjük a puha zsiradékot és a porcukrot, majd folyamatos keverés mellett, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután fakanállal beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet.

Az omlós tésztát tortaformába tesszük megszurkáljuk, és 190-210 fokon 1/4 óráig sütjük.

A krémhez 1 dl tejszínt 2 dl vízzel felöntünk, belekeverjük a lisztet, a mazsolát, és a mákot. Forraljuk, majd 5 percig főzzük. A krémtúróba belekeverjük a kihűlt mákkrémet, mézzel édesítjük (ízlés szerint). 1 dl tejszínt habbá verünk és a krémhez adjuk. A masszát a tortára simítjuk, és durvára szeletelt natúr pisztáciával díszítjük.


Krémes máktorta recepthez kapcsolódó receptek

Krémes máktorta

Krémes máktorta

Amit a kevert omlós tésztáról tudni kell: régi cukrászszabály, hogy a típusomlóshoz a cukrot, a vajat és a lisztet 1-2-3 arányban vesszük. Tippek: - Szétesik, morzsalékos, kizsírosodott a tészta: oka, hogy megolvadt a zsiradék. Megelőzhető,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Krémes máktorta recepthez

thumb
vajdamarta - 2010. augusztus 19.
Köszi a Tippeket! Be fogom tartani.
sabako - 2010. március 02.
Biztos nagyon finom lehet!!