Krumplipürével borított zöldségek recept

Krumplipürével borított zöldségek

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
1368

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A mediterrán ízvilág legjavát kínálja ez a vegetáriánus étel. A zöldségkeverék, a vörösborban főtt csicseriborsó, a paradicsom és az olasz fűszerek tetejére parmezánnal, aszalt paradicsommal és friss bazsalikommal kevert krumplipürét terítünk. Idényzöldségekkel tálaljuk, hogy tovább gyarapítsuk a vitamin- és ásványianyag-tartalmát.

6 személyre

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 db zellerszár, apróra vágva
  • 1 db piros húsú paprika kicsumázva és kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 2 db cukkini felszeletelve
  • 80 dkg konzerv csicseriborsó, lecsurgatva és leöblítve
  • 80 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 2 evőkanál aszaltparadicsom-krém
  • 1.5 dl vörösbor
  • 2 kiskanál szárított olasz fűszerkeverék
  • só, bors

A parmezános-paradicsomos krumplipüréhez

  • 1 kg burgonya meghámozva, nagyobb darabokra vágva
  • 4 evőkanál félzsíros tej
  • 1 db tojás
  • 5 dkg parmezán sajt, frissen reszelve
  • 5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom, lecsurgatva és apróra vágva
  • 3 evőkanál friss bazsalikom, apróra vágva

Elkészítés

Felforrósítunk 1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben. A vöröshagymát, a zellerszárat, a paprikát és a fokhagymát 5 percig pirítjuk benne. Beletesszük a cukkinit, a csicseriborsót, a paradicsomot a levével együtt, a paradicsomkrémet, a bort és a fűszerkeveréket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük.

Felforraljuk, majd alacsony hőfokon, fedő alatt, időnként megkeverve kb. 20 percig főzzük. Levesszük a fedőt, és magasabbra állítva a hőfokot további 10-15 percig pároljuk, időnként megkeverve, hogy besűrűsödjön.

Közben a burgonyát egy lábas forrásban lévő vízben puhára főzzük (1015 perc). A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük.

A burgonyát lecsurgatjuk, majd visszatesszük a lábasba. Hozzáöntjük a tejet, 1 evőkanál olívaolajat, és pépesítjük. Beleütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a parmezánt, az aszalt paradicsomot meg az apróra vágott bazsalikomot. Sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük.

A zöldséges keveréket tűzálló tálba kanalazzuk. A tetejére terítjük a krumplipürét úgy, hogy teljesen befedje. A püré tetejére villával mintát karcolunk.

Addig sütjük, amíg a krumplipüré teteje szépen megpirul (25 perc). Forrón tálaljuk.

Tipp:

• Csicseriborsó helyett használhatunk konzerv cannelloni babot is. A zellerszárat helyettesíthetjük 2 összevágott sárgarépával. A burgonyapüréhez aszalt paradicsom helyett adhatunk apróra vágott fekete olajbogyót. Ha nem kapható olasz fűszerkeverék, használjuk szárított bazsalikom, oregánó (szurokfű), petrezselyem, zsálya és kakukkfű keverékét. A krumplipürével borított bárányraguhoz 1 evőkanál olívaolajban pirítsunk meg 2 fej apróra vágott lilahagymát, 1-1 kicsumázott és apróra vágott piros és sárga húsú paprikát, 2 összezúzott fokhagymagerezdet és 1-2 kimagozott, apróra vágott piros csilipaprikát. Keverjünk hozzá 2-2 kiskanál köményt és koriandert, majd 35 dkg sovány darált bárányhúst, és pirítsuk további 3-4 percig, amíg a hús megbarnul. Adjunk hozzá 1 kisebb, kockára vágott padlizsánt, 25 dkg félbevágott zárt kalapú csiperkét, 40 dkg konzerv darabolt paradicsomot a levével együtt, 2 evőkanál sűrített paradicsomot és 2 dl bárányalaplét vagy vörösbort (esetleg a kettő keverékét). Fedő alatt, alacsony hőfokon 45 percig főzzük. A rátéthez megfőzzük a burgonyát, 1 evőkanál olívaolaj és 1 dl félzsíros tej hozzáadásával pépesítjük, hozzákeverünk 3 evőkanál koriandert. A keveréket tűzálló tálba öntjük, ráterítjük a pürét, és megsütjük.

Miért egészséges?

• A csicseriborsó – a többi hüvelyeshez hasonlóan – az élelmi rostok gazdag forrása. Ezek főként oldható rostok, amelyek segítenek csökkenteni a magas vérkoleszterinszintet. A cukkini gazdag niacinban és B6-vitaminban. Fontos, hogy a héját is beletegyük az ételbe, mert e tápanyagok túlnyomórészt abban koncentrálódnak. A zellerszár hasznos mennyiségű káliumot biztosít, valamint ftálidokat, amelyek csökkentik a magas vérnyomást.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 426 kcal (1776 kJ), fehérje 18 g, zsír 15 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 54 g, (ebből cukor 12 g), rost 8 g, A-, B6-, C-, E-vitamin, réz, B1-vitamin, folsav, niacin, kalcium, vas, kálium, cink, B2-, B12-vitamin


Krumplipürével borított zöldségek

Krumplipürével borított zöldségek

A mediterrán ízvilág legjavát kínálja ez a vegetáriánus étel. A zöldségkeverék, a vörösborban főtt csicseriborsó, a paradicsom és az olasz fűszerek…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés