Kukoricalepény recept

Kukoricalepény
4.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
6669

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A frissen sült, melegen illatozó kukoricalepénynek senki sem tud ellenállni. Ezt a változatot a tésztához adott egész kukoricaszemek még ínycsiklandóbbá teszik. Bármilyen villásreggelihez fogyasztható, de legfinomabb egy fűszeres omletthez.

2 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 friss csöves kukorica vagy 7 dkg felengedett mirelit kukorica
  • 1 evőkanál méz
  • 14 dkg sima liszt (BL 51)
  • 10 dkg kukoricaliszt vagy kukoricadara
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1.5 dl félzsíros tej
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 db tojás

Elkészítés

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). 1 kiskanál olívaolajjal vékonyan kikenünk, vagy olajozósprayvel bepermetezünk egy 18x18 cm-es, 5 cm mély tepsit. Ha friss csöves kukoricát használunk, éles késsel levágjuk a szemeket.

Egy közepes tálban jól elkeverjük a lisztet a kukoricaliszttel és a sütőporral. A kukoricaszemeket, a tejet, az olajat, a tojást és a mézet egy kis tálban jól összekeverjük.

A tojásos keveréket a liszthez öntjük. Gyorsan és alaposan összedolgozzuk. A masszát a tepsibe öntjük, a keverőtál oldalára tapadt darabokat is belekaparva. A tetejét spatulával elsimítjuk.

20–25 percig sütjük, amíg világosbarnára pirul. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e (a tésztába szúrt hústűre vagy fogpiszkálóra már nem tapad semmi). 4,5 cm-es kockákra vágjuk, és azonnal tálaljuk.

Tipp:

Csípős változatot is készíthetünk, úgy, hogy a tésztába 1/2 kiskanálnyi csiliport és 1/4 kiskanálnyi őrölt köményt teszünk

Miért egészséges?

A kukoricában sokféle fontos tápanyag található. Különösen gazdag a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentő folsavban. Luteint is tartalmaz, ami a látáshoz nélkülözhetetlen. Ráadásul olyan kémiai vegyületek is vannak benne, amelyek gátolják a fehérjebontó enzimek működését, s ezzel csökkentik a rákos daganatok kialakulásának kockázatát.

A recept tápértéke:

Energia 100 kcal, zsír 4g (ebből telített 0,5 g), fehérje 2,5 g, szénhidrát 14 g, nátrium 120 mg (só 0,3 g), élelmi rost 0,5 g.


Kukoricalepény

Kukoricalepény

A frissen sült, melegen illatozó kukoricalepénynek senki sem tud ellenállni. Ezt a változatot a tésztához adott egész kukoricaszemek még ínycsiklandóbbá teszik. Bármilyen…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Kukoricalepény recepthez

thumb
Receptvarázs - 2011. október 06.
Szia Ági, a csemegekukoricát jelenti, vagy helyette használhatsz dobozost, vagy mirelitt kukoricát. A takarmány kukorica erre sajnos nem alkalmas :) Üdv, receptvarazs
Ági - 2011. október 06.
A csöves kukorica friss csemege kukoricát jelent? Gondolom a most szedhető "takarmány" kukorica nem alkalmas erre? Á
Marta - 2011. június 14.
Kukoricát nagyon szeretem,és így elkészítve fantasztikus,hogy milyen jó otlet.Megpróbálom fagysztott kukoricával,de a friss az bizonyára jobb lesz,koszi.:-)))