Kukucskálós szilvás sütemény

Kukucskálós szilvás sütemény

Könnyű, puha szilvás sütemény. Természetesen más gyümölccsel vagy idényen kívül befőtt gyümölcsből is kipróbálható.

8 személyre

  • 50 dkg szilva
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj/margarin
  • 5 db tojás
  • 10 evőkanál tej
  • 1 evőkanál fahéj és 3 ek cukor a szóráshoz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A szilvákat alaposan megmossuk, félbe vágjuk, magjukat eltávolítjuk.

A sütőt előmelegítjük. Egy közepes tepsit (22*38 cm) kibélelünk sütőpapírral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sütőport.

Egy másik tálkában az olvasztott vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral.

A tojásokat ketté választjuk, a sárgákat egyenként a cukros masszában elkeverjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet és belekanalazzuk a tejet. Jól összekeverjük.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk.

A sütőpapíros tepsibe simítjuk a masszát.

A szilvaszemeket a tetejére fektetjük, a héjjal lefelé. megszórjuk a fahéjas cukorral.

180 fokon alul-felülsütéssel 35-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Ha kihűlt, éles késsel szépen szeletelhető. Porcukorral meghintve kínáljuk.