Különleges spárgatorta recept

Különleges spárgatorta

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
1754

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ennek az akár ízletes egytálételnek is kiváló tortának a tölteléke spárga, pármai sonka, zöldborsó és reszelt pecorino sajt fokhagymás-tojásos mártásba ágyazva, míg az alapja meglepően zsírszegény élesztős, omlós tészta. Tökéletes köret lehet hozzá a mentás újkrumpli.

4 személyre

  • 1 db tojás
  • 4.5 dkg vaj felkockázva
  • 15 dkg sima liszt
  • 2 evőkanál langyos víz
  • 1 kiskanál instant száraz élesztő

A fokhagymás-spárgás töltelékhez

  • 5 dkg mélyhűtött zöldborsó felengedve
  • 2 db tojás
  • 4 gerezd fokhagyma héjában
  • 25 dkg vékony spárga minden szál keresztben kettévágva
  • 3 dkg pecorino sajt (vagy más kemény juhsajt) finomra reszelve
  • 5 dkg sovány pármai sonka csíkokra vágva
  • 1 db tojássárgája
  • 2.5 dl félzsíros tej
  • só, bors

Elkészítés

A tésztához a lisztet egy csipetnyi sóval egy tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzákeverjük az élesztőt. A tojást beleütjük a vízbe, lazán összehabarjuk, majd az elmorzsolt liszthez adjuk, és tésztát gyúrunk belőle.

Belisztezett gyúródeszkán rövid ideig dagasztjuk. Visszatesszük a tálba, frissentartó fóliával letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb. 45 percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A fokhagymagerezdeket egy párolófazékba tesszük, amit 5 cm magasságig megtöltünk forró vízzel. A pároló feltétre helyezzük a spárgaszárakat, és mérsékelt hőfokon 1 percig pároljuk. Hozzáadjuk a spárgacsúcsokat is, és további 1-2 percig pároljuk, hogy épp csak puhulni kezdjenek. (A vastag száraknak több idő kell.) Kivesszük a spárgát és a fokhagymát, majd félretesszük.

A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük, és beteszünk egy tepsit melegedni. A tésztát a belisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk (nem kell újra átgyúrni), és kibélelünk vele egy 25 cm átmérőjű, lapos gyümölcstortasütő formát.

Rászórjuk a sajtot, majd rátesszük a spárgát és a sonkát, a köztük maradt hézagokat zöldborsóval kitöltve.

A megpuhult fokhagymagerezdeket kinyomjuk a héjukból, és összezúzzuk. A pépet összekeverjük a 2 tojással és a tojássárgával, azután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk a tejet, majd lassan hozzákeverjük a tojásos-fokhagymás keverékhez.

Az előmelegített tepsire helyezzük a tortaformát, beleöntjük a tojásos keveréket, és 5 percig sütjük. Azután 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) mérsékeljük a sütő hőmérsékletét, és további 25-30 percig sütjük a tortát, hogy a töltelék összeálljon, és a tészta szép aranybarnára piruljon.

Nagyjából 5 percig állni hagyjuk, mielőtt kivesszük a formából. Forrón vagy melegen, szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

• Pecorino helyett haszálhatunk frissen reszelt parmezán sajtot is. • Ha cukkinis-márványsajtos tortát szeretnénk készíteni, akkor először 40 dkg cukkinit 1 cm vastagon felkarikázva az alaprecept szerinti fokhagymás víz fölött 3 percig gőzölünk. Aztán konyhai papírtörlőn kinyomkodjuk belőle a nedvességet, a tésztaalapra helyezzük, és megszórjuk 5 dkg morzsolt márványsajttal (például stiltonnal vagy rokforttal), valamint 3 dkg durvára vágott dióval. 3 egész tojással, 2 dl félzsíros tejjel és ízlés szerinti sóval, borssal elkészítjük a fokhagymás mártást, majd az alaprecept szerint megsütjük a tortát.

Miért egészséges?

• A spárga vízhajtó hatású fitovegyületet – aszparagint – tartalmaz. Nem véletlenül használták tehát az ókori görögök vesepanaszok kezelésére. • A pármai sonka a bacon sovány alternatívája, különösen, ha a zsíros részeket levágjuk róla, mint ennél a receptnél.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 400 kcal (1668 kJ), fehérje 21 g, zsír 21 g (ebből telített 11 g), szénhidrát 33 g, (ebből cukor 5 g), rost 3 g, B12-vitamin, A-vitamin, folsav, kalcium, cink, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin, niacin, réz, vas, kálium, szelén


Különleges spárgatorta recepthez kapcsolódó receptek

Különleges spárgatorta

Különleges spárgatorta

Ennek az akár ízletes egytálételnek is kiváló tortának a tölteléke spárga, pármai sonka, zöldborsó és reszelt pecorino sajt fokhagymás-tojásos mártásba ágyazva, míg az alapja meglepően zsírszegény élesztős, omlós tészta. Tökéletes…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés