Kuszkuszsaláta feta sajttal recept

Kuszkuszsaláta feta sajttal

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Megnézték:
2092

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A kuszkusz, amely kiváló keményítőtartalmú szénhidrátforrás, remekül társítható egyéb alapanyagokkal. Ebben az ebédnek is bátran tálalható salátában nyers és gőzön kissé megpárolt zöldségeket, pörkölt mandulát, friss mentát és krémes feta sajtot adunk hozzá, az öntetet pedig egy kevés csilipaprikával bolondítjuk meg.
4 személyre

  • 1 piros húsú paprika kicsumázva és vékony csíkokra vágva
  • 2 db cukkini vékony hasábokra vágva
  • 22 dkg kuszkusz
  • 1 maroknyi friss mentalevél apróra vágva
  • 3 dkg pörkölt mandulapehely
  • 3 dl forró zöldségalaplé
  • 17 dkg feta sajt
  • 17 dkg vékony zöld spárga keresztben félbevágva

A csilis öntethez

  • 0 só és fekete bors
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db reszelt héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 0.5 kiskanál szárított csilipehely

Elkészítés

A kuszkuszt egy nagy tálba tesszük, és ráöntjük a forró alaplevet. Ezután 15-20 percre félretesszük, hogy a folyadékot magába szívja.

Közben a spárgát 3 perc alatt gőz fölött megpároljuk. Hozzáadjuk a cukkinit, és még 2 percig pároljuk, amíg a zöldségek éppen csak megpuhulnak, de még ropogósak maradnak. Szűrőedényben, folyó hideg víz alatt leöblítjük, majd jól lecsepegtetjük őket.

Az öntethez az olajat, a citrom héjával és levével, a fokhagymával, acsilipehellyel, valamint ízlés szerint egy kis sóval meg borssal egy csavaros fedelű üvegben jól összerázzuk.

A kuszkuszt villával fellazítjuk, azután beleforgatjuk a paprikacsíkokat, a mandulát, a mentát, valamint a megpárolt spárgát és cukkinit. Ráöntjük az öntetet, majd óvatosan összekeverjük. Rámorzsoljuk a feta sajtot, és tálaljuk.

Tipp:

• Tegyünk a salátába 1 sárga és 1 zöld héjú cukkinit, hogy a saláta még színesebb legyen. • A menta helyett vagy mellett más zöldfűszerekkel, például összevágott, friss korianderzölddel is ízesíthetjük. • Halloumi sajtos lencsesalátához 8 dkg lencsét bőséges mennyiségű lobogó vízben 15-20 perc alatt éppen csak puhára főzünk. Miközben a lencse fő, 10-15 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett útmutatás szerint puhára főzünk 12 dkg hosszú szemű rizst. A főzés utolsó 4 percében 17 dkg friss vagy mélyhűtött lóbabot, esetleg zöldborsót adunk a lencséhez. A rizst és a lencsét jól lecsepegtetjük, összekeverjük, majd 3 apróra vágott újhagymát, 1 kicsumázott és felkockázott piros húsú paprikát és 3 dkg pörkölt mandulapelyhet is belekeverünk. Az alaprecept szerint elkészítjük a csilis öntetet, és összeforgatjuk a rizses-lencsés salátával. 16 dkg halloumi sajtot 8 szeletre vágunk. Egy kis olívaolajjal vékonyan bekenjük a szeletek mindkét oldalát, majd aranysárgára pirítjuk. A saláta tetejére tesszük, megszórjuk frissen őrölt fekete borssal, és tálaljuk.

Miért egészséges?

• A feta sajt meglehetősen sós, ezért ha sószegény diétán vagyunk, fogyasztása előtt 30 percre áztassuk tejbe, hogy csökkentsük a sótartalmát (az áztatólét kiöntjük). • A durumbúzalisztből készült kuszkusz magas keményítőtartalmú, ugyanakkor zsírszegény szénhidrát. • A cukkini az uborkával együtt a tökfélék családjába tartozik. A héja gazdag bétakarotinban, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin fontos a látáshoz, azegészséges bőr számára és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 388 kcal (1618 kJ), fehérje 14 g, zsír 22 g (ebből telített 7 g), szénhidrát 35 g, (ebből cukor 5 g), rost 2 g, A-, C-vitamin, E-vitamin, folsav, kalcium, vas, B1-, B6-, B12-vitamin, niacin, réz, kálium, cink


Kuszkuszsaláta feta sajttal

Kuszkuszsaláta feta sajttal

A kuszkusz, amely kiváló keményítőtartalmú szénhidrátforrás, remekül társítható egyéb alapanyagokkal. Ebben az ebédnek is bátran tálalható salátában nyers és gőzön kissé megpárolt zöldségeket, pörkölt mandulát, friss mentát…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés