'Lábtörlő' a’ la Nanó recept

'Lábtörlő' a’ la Nanó
4 8

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
3181

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az első osztályos lányaim - anno még én is – egykor kézimunka órán fűzőlapból, hasonló módszerrel szép mintákat szövögettek. Terzsi és Ibi50 ’Lábtörlőjét’ látva ezen nosztalgiáztam, és én is nagy késztetést éreztem a fűzögetős kelt tészta elkészítéséhez. A fűzést leszámítva gyorsan összeállítható az én bevált hozzávalóim aránya szerint is. Fűzhető váltakozva félbevágott (hosszában) póréhagymával, zöldhagymával, vagy kolbász helyett virslivel is. Könnyű, nyári levesek tartalmas második fogásaként ajánlom.

5 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 5 dkg vaj vagy Ráma
  • 2 db felvert tojás
  • 2 hosszú szál főzőkolbász
  • 5 dkg trappista sajt (elmaradhat)
  • 0.5 evőkanál étolaj

Elkészítés

Kéz alá készítünk mindent. A cukorral vegyített langyos tejben az elmorzsolt élesztőt 4 kanál liszttel elkeverve felfuttatjuk. A 2 kolbászt hosszában 6 részre vágjuk, így 12 vékony csíkot kapunk. A tojásokat elhabarjuk. Nagyobb tálban a megkelt, élesztős tejet a többi liszttel, sóval, kb. másfél tojással, olvasztott vaj félével összegyúrjuk, 2-2 perces pihentetéssel még 3x, laza mozdulatokkal megismételjük. Külön nem kelesztjük.

Ezután gáztepsi méretének megfelelőre kinyújtjuk. Lisztezett nyújtófa segítségével a nagy tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Mind a 4 szélét egyenesre vágjuk. (A leeső darabból később körlapot nyújtunk, cikkekre vágjuk, a kimaradt kolbász darabkákkal megtöltve felsodorjuk kiflinek. Amennyiben légkeveréses a sütőnk, akkor egyszerre 2 szinten, ha nem, akkor később külön sütjük meg.)

Enyhén beolajozzuk a felületét. A széleknél ujjnyi széles keretet hagyunk, ezen belül hosszanti irányban derelyevágóval 2 cm széles csíkokra bevágjuk a tésztát, majd keresztben a csíkok egyikén fent, másikán lent, megint fent, ismét lent, stb. átdugdossuk a karcsú kolbászkákat. Természetesen a következő sornál ellentétesen fűzzük – lent-fent-lent-fent stb., - mintha stoppolnánk:)

Az olajozás miatt nem ragadnak össze a csíkok. 10 percig langyos helyen pihentetjük, közben 180 fokra bekapcsoljuk a sütőt. A maradék fél tojással megkenjük a tetejét, ízléstől függően durvára reszelt sajttal megszórjuk, előmelegített sütőben kb.180 fokon 15 percig sütjük.

Ha egyszerre tettük be a kiflis tepsivel, légkeveréssel sütve 10 perc után cseréljük meg a két tepsit, és még 5-6 percig süssük, amíg pirosas barna lesz tésztánk. Langymelegen, nagyobb négyzetekre vágva, tetszés szerint mustárral, ketchuppal, ízesített tejföllel is tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


'Lábtörlő' a’ la Nanó recepthez kapcsolódó receptek

'Lábtörlő' a’ la Nanó

'Lábtörlő' a’ la Nanó

Az első osztályos lányaim - anno még én is – egykor kézimunka órán fűzőlapból, hasonló módszerrel szép mintákat szövögettek. Terzsi és Ibi50 ’Lábtörlőjét’ látva ezen nosztalgiáztam, és én is nagy késztetést éreztem…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) 'Lábtörlő' a’ la Nanó recepthez

thumb
vajdamarta - 2011. augusztus 01.
Kedves Ibolya, már többször elmaradt hivatkozásaimban az ibi1950-ből a 19. De szerintem mindenki tudja, csakis Te rejtőzöl mögötte :) Bankiani, hogyan szólítsalak? Süssünk, főzzünk, tálaljunk, együnk - ne csipkelődjünk:) Üdv.: Márti /Azért Mártii, mert Márta néven - nagy ritkán - itt más is hozzászól./
thumb
vajdamarta - 2011. július 29.
Mivel Terzsi és Ibi50 a megsütött tészta fotóját töltötte fel, úgy gondoltam, én még sütés előtt is lefényképezem, és ez látható fent.