Lágy citromos sütemény

Lágy citromos sütemény

A sütemény egy olasz recept alapján készült, 00-ás, vagyis pizza lisztből, ha sima lisztből próbálkozunk vele, a keményítő-liszt arányon érdemes változtatni, és több keményítővel készíteni. Aki citromosabbra szeretné, a kész süteményt vonja be citrommázzal.

6 személyre

  • 3 db tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 100 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tasak sütőpor
  • 50 g burgonyakeményítő
  • 250 g 00-ás liszt
  • 120 g joghurt vagy buttermilch
  • 2 db kezeletlen (bio) citrom
  • 1 csipet szódabikarbóna
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot és habverővel addig habosítjuk, míg kb. kétszeresére nő a térfogata és halvány sárga lesz. Ebbe a habos keverékbe adjuk apránként a szobahőmérsékletű, lágy vajat, tovább keverjük a habverővel, majd szitáljuk bele a lisztet is. Amikor már homogén, sima a tésztánk (túl sokáig ne keverjük), adjuk hozzá a sütőport, a joghurtot, a szódabikarbónát, a keményítőt és a citromok reszelt héját és levét. Óvatosan keverjük, amíg a keverék sima lesz, de könnyű marad.

Öntsük a keveréket egy kivajazott, belisztezett sütőformába (ez lehet 20-22-cm átmérőjű kerek forma vagy szögletes kenyérforma), és süssük kb. 35 percig 180 °C-on. 35 perc után végezzünk tűpróbát, s ha már nem ragad a tűre a tészta, elkészült. Hagyjuk kihűlni tálalás előtt.