Laktató gombás-burgonyás sütemény recept

Laktató gombás-burgonyás sütemény

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

150 perc

Megnézték:
980

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


8 személyre

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 dl zöldségalaplé
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál rozmaring apróra vágva
  • 1.5 kg apró szemű burgonya (lisztes fajta lehetőleg egyforma méretűek)
  • 20 dkg laskagomba
  • 1 nagyobb méretű tojás
  • 5 dkg vaj és még egy kevés a sütéshez
  • só, bors

Elkészítés

Mossuk meg a burgonyát, és forrásban lévő vízben főzzük kb. 25 percig. Öntsük le róla a vizet, hagyjuk kigőzölögni, hámozzuk meg, és vágjuk kb. 1/2 cm vastag szeletekre.

Közben törölgessük tisztára a gombát. Vágjuk le a tönköket, a kalapokat vágjuk 1 cm széles csíkokra. Tisztítsuk meg a vörös- és a fokhagymát, vágjuk mindkettőt apróra.

Tegyük egy nagy lábosba a gombát, a tejszínt és az alaplét. Forraljuk fel, majd főzzük alacsony hőfokon, csendesen kb. 10 percig. Keverjük hozzá a vöröshagymát, a fokhagyma felét, a rozmaringot és a citromlevet. Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk kissé kihűlni.

Keverjük hozzá a tojást, majd óvatosan a burgonyát is. Ízesítsük sóval és borssal. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábosban, közben adjuk hozzá a maradék fokhagymát. Öntsük a fokhagymás vajat egy 30 cm hosszú szögletes formába. Kanalazzuk bele a formába a burgonyás-gombás keveréket.

Kenjünk meg egy megfelelő méretű alufólia-darabot vajjal, és takarjuk le vele a formát. Tegyük be a még hideg sütőbe, a középső rácsra. Süssük 180 °C-on (légkeveréses sütőnél 160 °C, gázsütőnél 2.-3. fokozat) kb. 90 percig. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki fejjel lefelé egy tálra, és vágjuk 8 vastag szeletre. Azonnal tálaljuk.

A recept tápértéke:

Szeletenként 295 kcal (1230 kJ), 6 g fehérje,17 g zsír, 29 g szénhidrát


Laktató gombás-burgonyás sütemény

Laktató gombás-burgonyás sütemény

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés