Langalló recept

Langalló
3 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
MaMarika

Nehézség:

Elkészítési idő:

110 perc

Megnézték:
8802

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Langallót a dédimama készített kenyérsütéskor, kemencében. Legtöbbször ez a feltét került rá, de volt, hogy a tésztát tojásnyi darabokra szaggatták, egyesével olvasztott zsírban megforgatták, tepsibe tették, és így sütötték meg. Ilyenkor dübbencsnek hívták. Mindkettő finom, laktató étel.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 35 dkg burgonya
  • 70 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 40 dkg húsos füstölt szalonna
  • 4 fej vöröshagyma
  • 4 dl tejföl
  • 10 dkg juhtúró
  • 0.5 kávéskanál kömény
  • 0.5 kávéskanál bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál só a tejfölbe
  • 2 teáskanál só a tésztába
  • só a hagymára
  • étolaj vagy zsír a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

A meghámozott és kockára vágott burgonyát kevés vízben megfőzzük, összetörjük a levében, és langyosra hűtjük. (Én turmixolni szoktam.) Az élesztőt 1 dl langyos vízben egy csipet cukorral és kevés liszttel megfuttatjuk. A lisztet megsózzuk, beleöntjük az élesztőt, a burgonyapépet és lágy tésztát dagasztunk belőlük. Letakarva, 40 percig kelesztjük.

A juhtúrót villával összetörjük, belekeverjük a tejfölbe, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az őrölt köményt. A fokhagymát apróra vágjuk, és a tejfölbe tesszük. A hagymát és a szalonnát csíkokra vágjuk. Két gáztepsit kikenünk zsírral vagy olajjal. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, enyhén lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, és beletesszük a tepsikbe. A tésztára öntjük a fűszeres tejfölt, és egyenletesen rákenjük. Rászórjuk a hagymát, megsózzuk (vigyázat, a szalonnánk is sós!), és a tetején elosztjuk a szalonnát.

Húsz percig kelesztjük, majd 190 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc múlva 170 °C-ra mérsékeljük a hőmérsékletet, és kb. még 20 percig sütjük a langallót. Mi most házi savanyú káposztával ettük, az egyik tepsivel még forrón reggelire, a másikkal hidegen, délután.


Langalló recepthez kapcsolódó receptek

Langalló

Langalló

Langallót a dédimama készített kenyérsütéskor, kemencében. Legtöbbször ez a feltét került rá, de volt, hogy a tésztát tojásnyi darabokra szaggatták, egyesével olvasztott zsírban megforgatták, tepsibe tették, és így sütötték meg.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés