Lángos és tojás nélküli fánk azonos tésztából recept

Lángos és tojás nélküli fánk azonos tésztából
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
6295

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Egyszerűsége mellett azért kedveltem meg ezt az olcsó receptet, mert a sülő tészta egyáltalán nem szívta meg magát olajjal, és a letakart maradék fánk másnap reggelre is puha maradt.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

8 db lángoshoz:

  • 50 dkg fehér sima v. fehér tönköly liszt
  • 3 dl langyos víz
  • 11 g szárított élesztő
  • 0.5 ek nádcukor v. kr.cukor
  • 1 ek só
  • 3 ek olíva vagy sima olaj
  • bő olaj a sütéshez

15 db fánkhoz:

  • 50 dkg fehér sima v. fehér tönköly liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 1 dl tej
  • 11 g szárított élesztő
  • 2 ek nádcukor v. kr.cukor
  • 1 cs vanillincukor
  • 1 tk só
  • 3 ek olíva vagy sima olaj

Sütéshez:

  • bő olaj

Tetejére:

  • fokhagymás-sós tejföl
  • reszelt sajt
  • dzsem
  • vaníliás porcukor

Elkészítés

Kenyérsütő gép híján a szokásos módon összeállítjuk és megkelesztjük a tésztát. Amennyiben van kenyérsütőnk, az üstjébe bekészítjük a megfelelő hozzávalókat. A 2. kelesztés után kikapcsoljuk a gépet, beállítjuk a mobilunkat 30 perces ébresztőre, majd jelzéskor lisztes felületre borítjuk a megkelt tésztát.

A lángosnál a megkelt tésztát 8 cipóra osztjuk, gömbölyítjük, 15 percig pihentetjük. A kellően forró olajba helyezéskor középről induló mozdulatokkal a tészta vastag karimáját kicsit széthúzogatjuk. Sütéskor a lángost ne fedjük le. Nagyon forró olaj nem jó, mert rögtön megég a tészta, a kevésbé forróban lassan sül meg és akkor tényleg beszívja az olajat. Ki kell tapasztalni egy csipet nyers tésztával az olaj kellő hőmérsékletét.

A fánknál akkorára nyújtjuk a megkelt tésztát, hogy a közepes kiszúróval kb. 16 db fánk jöjjön ki belőle. Megformázzuk, majd 15 percig pihentetjük. Első oldalát fedő alatt 1 percig sütjük, megfordítjuk, fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük. Hamar pirosasra sül, ne égessük el! Ha mélyített közepűt szeretnénk a töltelék miatt, akkor sütés előtt fogjuk a két kezünkbe a kiszaggatott tésztát, és a hüvelykujjainkra szépen ráfordítva bemélyítjük alulról, így tesszük az olajba. Szalagos akkor lesz, ha vastagabbra nyújtjuk a tésztát és 2-3 cm-nél nem mélyebb olajban sütjük. Melegített dzsemmel, porcukorral tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Lángos és tojás nélküli fánk azonos tésztából recepthez kapcsolódó receptek

Lángos és tojás nélküli fánk azonos tésztából

Lángos és tojás nélküli fánk azonos tésztából

Egyszerűsége mellett azért kedveltem meg ezt az olcsó receptet, mert a sülő tészta egyáltalán nem szívta meg magát olajjal, és a letakart maradék fánk másnap reggelre is puha maradt.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés