Lángos házilag recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
A lángos strandoláskor elmaradhatatlan, de évközben is szívesen sütöm.
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 dl víz (vagy 2,5 dl)
- só
- 2 ek olaj
- 1 tk cukor
- reszelt sajt
- tejföl
Elkészítés
A tejet és a vizet meglangyosítjuk. Egy pohárba beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felöntjük 1 dl tejjel. Lefedjük és addig várunk, míg felfut.
Egy tálba beletesszük a lisztet és a sót, majd összekeverjük. A közepébe egy mélyedést csinálunk és ebbe tesszük a 2 ek. olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni és a vizet apránként adagoljuk, nehogy túl híg tésztát kapjunk. Amikor már közepesen lágy a tészta, akkor kelesztő tálba tesszüki és kb. félóra hosszat langyos helyen kelesztjük.
Ezután egy tálcát beolajozunk és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, majd kicsit távolabb tesszük egymástól. Konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább. Amikor már szép nagyra megnőttek a tészták (kb. 30 perc), akkor elkezdhetjük sütni.
Egy serpenyőbe bőségesen olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel a jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Lecsepegtetjük és törlőpapírra kiszedjük, hogy a maradék olajat is felszívja.
Tálaláskor sózzuk, tejföllel megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, még fokhagymával is jól megkenheti.