Három kedvenc lángossütőm volt: Szentendrén, Hévízen és Hajdúszoboszlón. Eddig... A múlt idő mostantól hivatalos :-) Persze, ha arra járok ezentúl is hagyom magam elcsábulni egy fokhagymás-sajtos-tejfölös változatra, de most már a távolság sem tart vissza ettől a csemegétől, ha megkívánom. Praktikák: - ne hevítsük hirtelen az olajat, közepes lángon melegítsük, de csak akkor kezdjünk sütni, ha már forró - a képen látható lángos tönköly fehér lisztből készült
Tegyük a kenyérsütő gépbe a vizet, az olajat, majd a szárazanyagokat (liszt, só, élesztő, cukor) és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos vízben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki). Ha kész a kelesztés, osszuk a tésztát nyolc egyenlő részre, finoman sodorjunk gombócokat belőlük.
Tegyünk fel lábosban olajat a sütéshez (nagyobb átmérőjű lábost érdemes választani, hogy szépen ki tudjuk fektetni a tésztát), amíg felforrósodik az olaj, hagyjuk pihenni a gombócokat. Végezzünk próbát az olajon, ha egy csipet tésztát beledobva, sercegve sül, akkor megkezdhetjük a lángosok kisütését (forró legyen az olaj, másképp megszívja magát a tészta).
A gombócokat kissé lapítsuk le és a szélén körbe forgatva nyújtsuk (kb. 15-20 cm átmérőjűre), vigyázva, hogy középen ne szakadjon el (lehet nagyon vékonyra nyújtani a tésztát, akkor lesz "bolti" formája). Süssük ki egyesével, minden oldalát aranybarnára, majd papírtörlőn csöpögtessük le a felesleges olajat. Tetszés szerinti feltéttel tálaljuk.