Lasagne padlizsánnal recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
A szeletelt padlizsán remek töltelék ehhez a pompás vegetáriánus lasagnéhoz, amely a felhasználást megelőző napon elkészíthető.
- 600 g padlizsán 5 mm-es szeletekre vágva
- 11 lap száraz parajos lasagne
- 25 g parmezán sajt lereszelve
- olívaolaj, a tűzálló tál kikenéséhez
- só, fekete bors
- 600 ml sovány tej
- 35 g sárgarépa szeletelve
- 1 db mogyoróhagyma vékonyra szeletelve
- 1 db babérlevél
- 1 db szegfűszeg
- 1 db nagy szál friss sima levelű petrezselyem
- 12 db egész fekete bors
- 35 g 70%-os lágy margarin
- 35 g sima fehér liszt
- 1 db egész szerecsendió (reszelésre)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 250 g vöröshagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 800 g darabolt konzervparadicsom
- 1 kávéskanál szárított szurokfű (oregano)
- 5 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
Elkészítés
Először készítsük el a besamelmártást. Öntsük a tejet egy lábasba, tegyük bele a sárgarépát, a mogyoróhagymát, a babérlevelet, a szegfűszeget, a petrezselymet és az egész borsszemeket, majd forraljuk fel. Vegyük le a lábast a tűzről, fedjük be, és hagyjuk a keveréket ázni 30-40 percig.
Közben készítsük el a paradicsommártást. Hevítsük az olívaolajat közepes lángon egy nagy lábasban, tegyük bele a hagymát, és fonnyasszuk 6-8 percig, amíg megpuhul, de még nem pirul meg.
Tegyük a fokhagymát a lábasba, és pirítsuk még 1-2 percig. Adjuk hozzá a paradicsomot és a szurokfüvet, forraljuk fel, majd főzzük csendesen, fedő nélkül gyakran kevergetve, 45 percig, vagy amíg a mennyiség kb. az egyharmadára nem csökken. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Közben gőzöljük a padlizsánt adagonként, egyszerre csak egy réteget, adagonként 4-5 percig, amíg megpuhul. Ezután tegyük félre.
Amíg a padlizsánt gőzöljük, forraljunk egy nagy lábasban vizet. Főzzük ki a lasagnét, egyszerre csak néhány lapot, 8 percig, vagy amíg megpuhul. Öblítsük le hideg vízzel, csurgassuk le, és tegyük félre.
A besamelmártás befejezéséhez szűrjük le a tejet, amely magába szívta az ízesítőket, ez utóbbiakat dobjuk ki. Olvasszuk meg egy serpenyőben a margarint, keverjük hozzá a lisztet, és pirítsuk 1 percig. Ezután habverővel vagy fakanállal lassan keverjük hozzá a tejet, és forraljuk fel, állandóan kevergetve, amíg a mártás olyan sűrű nem lesz, hogy a kanál hátán vékony hártyaréteg marad. Főzzük csendesen 3 percig, majd adjuk hozzá a sót, a borsot és a frissen reszelt szerecsendiót.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C- ra (gázsütő: 4. fokozat). Kenjünk ki vékonyan olajjal egy 25x20x5 cm-es tűzálló tálat.
Tegyünk három tésztalapot a tál aljára, öntsük rá a paradicsommártás felét, és szórjuk meg a bazsalikom felével. Rakjuk a tetejére egy rétegben a padlizsán felét, és merjük rá a besamelmártás egyharmadát. Folytassuk a rétegek lerakását úgy, hogy a tetejére lasagne-tésztalap kerüljön. Öntsük rá a maradék besamelmártást, és szórjuk meg a parmezán sajttal.
Süssük 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz, és bugyogva forr. Tálaljuk közvetlenül a tálból.
Változat: A lasagnét előre is elkészíthetjük: rakjuk össze a tálban, majd fedjük le lazán fóliával, és tegyük a hűtőbe, amíg sütni nem kezdjük.
Tipp:
Zsírszegény tipp: Ebben a receptben a padlizsánt gőzöljük, így nem kell nagy mennyiségű olajban kisütni, amit úgy szív magába, mint a szivacs.
A recept tápértéke:
Tápérték adagonként,
Energia 1315 kJ (313 kcal), Szénhidrát 33 g, Fehérje 14 g, Zsír 15 g (ebből telített zsír 4 g)