Lasagne zöldfűszeres padlizsánnal recept

Lasagne zöldfűszeres padlizsánnal

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

105 perc

Megnézték:
2188

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A padlizsán jól illik a lasagnéhoz. A hagyományos változatban a padlizsánt felszelik és olajban kisütik, ebben a receptben viszont kockára vágjuk, és zöldfűszerekkel ízesítve puhára pároljuk. Az eredmény sűrű, zamatos mártás.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2 evőkanál liszt
  • só és fekete bors
  • 1 db babérlevél
  • 1 db nagy vöröshagyma összevágva
  • 2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 db citromreszelt héja
  • 1 db sárgarépa kockákra vágva
  • 80 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 1 db zellerszár kockákra vágva
  • 12 db friss lasagnelap
  • 1 evőkanál édesköménymag (elhagyható)
  • 10 dkg gomba durvára vágva
  • 3 evőkanál friss majoránna apróra vágva vagy 1 evőkanál szárított, morzsolt oregánó
  • 45 dkg tehéntúró
  • 1 evőkanál szárított morzsolt zsálya
  • 2 db nagy padlizsán 1 cm-es kockákra vágva
  • 6 db zsályalevél összetépkedve
  • 1 dl félzsíros tej
  • egy kevés frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés

Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk az édesköménymagot (ha használunk) és a babérlevelet. Néhány másodpercig pirítjuk, amíg az olaj sercegni kezd, és közben a babérlevelet lenyomjuk egy fakanállal, hogy az olaj minél jobban átvegye az ízét.

Beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a zellert, a sárgarépát, a gombát, a majoránnát vagy oregánót és a zsályát. Gyakori kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak, de még nem barnulnak meg (kb. 10 perc).

Hozzáadjuk a padlizsánt és a citromhéjat, az egészet jól összekeverjük, hogy a zöldségek meg a zöldfűszerek magukba szívják az olajat és a főzőlevet. Még 5 percig pároljuk, közben gyakran megkeverjük.

Beleöntjük a paradicsomot a levével együtt. Sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, és mérsékelve a hőfokot 15 percig csendesen főzzük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat).

Amíg a mártás fő, lobogó vízben 3-5 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint haraphatóra („al dente”) főzzük a lasagnét. Leöntjük róla a vizet, jól lecsepegtetjük, és egy tiszta konyharuhára terítjük száradni.

Konyhai robotgépben vagy turmixban simára keverjük a tehéntúrót a liszttel és a tojással. A túrót sűrű szitán is áttörhetjük, majd a liszttel és a tojással simára keverjük. Hozzáöntjük a tejet, és rövid ideig tovább keverjük a gépben. Ízlés szerint szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük.

A padlizsános keverék felét egy szögletes tűzálló tálba öntjük, közben eltávolítjuk a babérlevelet. Ráhelyezzük a lasagnelapok felét, majd ráterítjük a maradék padlizsános keveréket. Végül letakarjuk a megmaradt tésztalapokkal úgy, hogy kissé átfedjék egymást.

A tehéntúrós keveréket rásimítjuk a tészta tetejére. Egyenletesen rászórjuk a parmezánt, és addig sütjük a sütőben, amíg a teteje megszilárdul, és aranybarnára sül (45 perc).

Tálalás előtt 10 percig állni hagyjuk. Ezalatt a rakott tészta kissé kihűl, és az állaga is valamivel szilárdabb lesz.

Tipp:

• Marhahúsos lasagnéhoz az egyik padlizsánt 20 dkg sovány darált marhahússal helyettesítjük. Ennél a változatnál elhagyjuk az édesköménymagot. Megpirítjuk a húst, mielőtt a babérlevelet, a hagymát és a többi hozzávalót az alaprecept szerint hozzáadjuk. A ratatouille (párolt paprikából, padlizsánból, cukkiniből és paradicsomból készített francia lecsó) is kiváló töltelék a lasagnéhoz. Készítsük el kedvenc receptünk szerint, a tetejére pedig a hagyományos besamelmártás helyett a gyorsan elkészíthető tehéntúrós krémet kenjük.

Miért egészséges?

• Padlizsán hozzáadásával laktató ételeket készíthetünk anélkül, hogy a bevitt energia mennyiségét növelnénk: 100 g padlizsán mindössze 15 kcal-t tartalmaz. A simára kevert tehéntúróból ízletes, zsírszegény krémet készíthetünk, amellyel bevonjuk a lasagne tetejét.

A recept tápértéke:

Adagonként, kalória 485 kcal (2022 kJ), fehérje 34 g, zsír 17 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 50 g, (ebből cukor 14 g), rost 5 g, réz, A-, B12-, C-vitamin, niacin, kalcium, kálium, szelén, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, folsav


Lasagne zöldfűszeres padlizsánnal recepthez kapcsolódó receptek

Lasagne zöldfűszeres padlizsánnal

Lasagne zöldfűszeres padlizsánnal

A padlizsán jól illik a lasagnéhoz. A hagyományos változatban a padlizsánt felszelik és olajban kisütik, ebben a receptben viszont kockára vágjuk, és zöldfűszerekkel ízesítve puhára pároljuk. Az eredmény sűrű, zamatos mártás.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés