Lazacos tortácska recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
A lazacos töltelék a felfújtakat is megszégyenítően levegős és könnyű, mi több, teljesen zsír nélkül készül. Tálaljuk azonnal ezt a quiche-t, amint kisült, mert könnyen összeesnek.
- 12 dkg liszt és egy kevés a nyújtáshoz
- 1 csipet só
- 6 dkg hideg vaj és egy kevés a formákhoz
A díszítéshez:
- fodros endívialevelek
- csíkokra vágott piros húsú paprika
A feltéthez:
- 0.5 csokor kapor
- 1.5 dl tej
- 2.5 dkg étkezési keményítő
- 20 dkg füstölt lazacfilé (egészben)
- 0.5 csokor snidling
- 2 db tojás
- 1 evőkanál citromlé
- szárazbab a vakonsütéshez
- só, fekete bors
Elkészítés
A tésztához a lisztet a sóval egy tálba szitáljuk. A vajat feldaraboljuk, és a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadunk 2 evőkanál hideg vizet, és az egészet sima tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába göngyöljük, és 30 percre hideg helyre tesszük.
A töltelékhez az étkezési keményítőt 2 evőkanál tejben elkeverjük. A maradék tejet egy lábasban felforraljuk. A forrásban lévő tejből egy keveset a keményítős tejhez öntünk, elkeverjük, majd az egészet a forrásban lévő tejhez adjuk, és állandó keverés mellett felfőzzük. A mártást közepes lángon 2 percig csendesen főni hagyjuk, majd levesszük a lángról.
A lazacfilét feldaraboljuk. Megmossuk a kaprot és a snidlinget, lerázzuk róluk a vizet. A kaprot összevágjuk, a snidlinget felaprítjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A lazacot, a fűszernövényeket és a tojások sárgáját a mártáshoz keverjük. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük és félretesszük.
A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük; a formák alját vékonyan kikenjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, feldaraboljuk, és kibéleljük vele a formákat.
A kis tortalapokat villával megszurkáljuk; sütőpapírral leborítjuk, és rájuk szórjuk a szárazbabot. 10 percig sütjük az előmelegített sütőben. Kivesszük, a sütőpapírt és a szárazbabot eltávolítjuk, és még 5 percig sütjük. Ezután hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formákból. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és rátesszük a tortácskákat.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a lazacos töltelékbe. A tortalapokat megtöltjük, és 15 percig sütjük. Salátalevelekkel és paprikacsíkokkal díszítve tálaljuk.
Spenótos-parmezános tortácska A tésztát és a mártást az alaprecept szerint elkészítjük; a tortácskákat elősütjük. Felengedünk 12,5 dkg mélyhűtött leveles spenótot, 2 percig fonnyasztjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Durvára vágjuk, és reszelt szerecsendióval ízesítjük. A lazac és a fűszernövények helyett a mártásba keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját 3 dkg frissen reszelt parmezán sajttal együtt, és óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A keveréket a kis tortalapokra kenjük, és a 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.