Lecsó üvegben ősztől tavaszig recept

Lecsó üvegben ősztől tavaszig
4.5 12

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
10625

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A házi lecsó évtizedek óta a kamrám téli kincsei közül az egyik legértékesebb. Tudom, nyersen eltenni a fagyasztóba gyorsabb, mint a befőzni, de amikor ripsz-ropsz kell egy gyors ebéd, akkor a polcról levéve épp csak melegíteni kell. Ha nagy a család, érdemes az adagot arányban növelni. Kitűnő étel habart tojással , kolbásszal, virslivel összesütve. Bármilyen natúr sült húsra, halra öntve, vagy rétegesen, burgonyával rakottan, tarhonyás, tésztás ételekre, slambucba téve, esetleg zakuszka alapként szinte felsorolhatatlan a sokoldalú felhasználása. Olyan üde ízű a felbontáskor, mintha pár perccel előtte készült volna.

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 3 kg pirosas, húsos paprika
  • 1 db erős paprika
  • 2 kg paradicsom
  • 1 kg hagyma
  • 0.5 liter olaj
  • 2 evőkanál só
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 3 mokkáskanál szalicil + annyi csipet, ahány üveg lecsó lett

Elkészítés

Durvább kockákra vágom a hagymát, paprikát, a héjától megfosztott paradicsomot (ötösével forró, majd hideg vízbe teszem 1-1 percre, így könnyen lejön a héja), egyszerre behelyezem a nagyobb lábasba öntött olajba. Csak annyi ideig párolom, hogy roppanós maradjon a paprika. Hozzáadom a sót, cukrot. Még forrón alaposan belekeverem a 3 mokkáskanál tartósítószert. A sűrűjét nagyon tiszta, vízzel mikrózott, kisebb csavaros üvegekbe szedem.

A lábasban maradt lé tetejére feljött olajból 1-1 evőkanálnyit az üvegre öntök, így lesz teljesen tele. Ráhelyezem a folpackot, melynek 2 rétege közé 1-1 csipet szalicilt hintek. Szorosan rácsavarom a kupakot, 1 órára fejre állítom az üvegeket. A többi levet azon nyomban töltött-paprika készítéséhez használom fel, vagy nagyobb befőttesüvegbe öntöm, azt is elteszem későbbre. Nem romlik meg, ha légmentesen záródik az üveg.


Lecsó üvegben ősztől tavaszig recepthez kapcsolódó receptek

Lecsó üvegben ősztől tavaszig

Lecsó üvegben ősztől tavaszig

A házi lecsó évtizedek óta a kamrám téli kincsei közül az egyik legértékesebb. Tudom, nyersen eltenni a fagyasztóba gyorsabb, mint a befőzni, de amikor ripsz-ropsz kell egy gyors ebéd, akkor a polcról levéve épp csak melegíteni kell. Ha nagy…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Lecsó üvegben ősztől tavaszig recepthez

thumb
vajdamarta - 2013. augusztus 09. 12345
Kedves Anyuka54!
Köszönöm soraid.
Éveim száma bizonyítja /nem sajnos, hiszen örülök, hogy elértem/: a 7.5 kg. alapanyaghoz 3 mokkáskanálnyi szalicil tartósítóként nem sok, hiszen összesen még 1 gramm sincs... A pár éve ajánlgatott és nagyon felkapott nátriumbenzoát vagy másfajta készítmények tasakján feltüntetett mennyiségnek csak a töredéke. Nagymamám /+93/, Édesanyám /+87/ , mindig ezt használták tartósítónak, ráadásul évente legalább 10 x többet, több félét főztek be, mint én. A tesóimmal gyerekként, fiatal felnőttként rengeteget ettünk mindenfajta finomságukból. Ilyen kis dózisban bátran ajánlom a szalicílt. Sok-sok régi receptben valóban a többszörösét írják elő, azt én is nagyon károsnak tartom. A csírátlanított, steril üveg és fejre állítása is nélkülözhetetlen ahhoz, h. megérje a következő idényt a sok eltett finomság!!! A lecsóhoz, sűrű léhez, ketchuphoz, stb. a lészegény, nagyon húsos, ovális formájú Lucullus paradicsom a legalkalmasabb.
Legyen szép hétvégéd, és további sikeres befőzéseket kívánok azzal a tartósítóval, amit Te a legjobbnak találsz. Szeretettel: Márti
anyuka54 - 2013. augusztus 09. 12345
Kedves Márta!
A receptet nagyon jónak találom és valószínűleg ki is próbálom.A szalicilt viszont biztosan kihagyom belőle,szerintem elég a nedves celofán,tartósítószer és tető!Ne haragudj nem okoskodni akarok de a szalicil nagyon káros az egészségre.
Köszönöm a receptet és további szép napot kívánok.
thumb
vajdamarta - 2010. szeptember 13. 12345
Kedves admin! Köszönöm, ez így kezdődik:)! Sok sikert kívánok! Hidd el, megéri befőzni, és olyan jó nézegetni az egyre szaporodó üvegeket, a nyári kincseket a helyén! Eleinte én is sokallottam, de 6 kg alapanyag összesütéséhez ennyi olaj kell, mert: amikor a kész lecsó sűrűjét lyukas kanállal belekanalazod az üvegekbe, a lábasban maradt lé tetejére feljön az olaj. Ebből 1-1 kanállal kiveszel, és a szinte teli üveg tetejére öntöd. /Rájön a folpack, szalicil, folpack, tető./ A maradék levet kisebb üvegekbe téve sokféleképpen lehet hasznosítani, ld. fent. Ha sokallod a még ezek után is megmaradt olajat, bármilyen pörkölt alapú ételhez, gulyáshoz bátran felhasználhatod más zsiradék helyett, annak pótlására. Ízesebbé teszi az ételedet. Hűtőben, zárt üvegben, többször nyitogatva, 3-4 hétig biztosan eláll. Nagyon köszönöm az 1 éves TV Paprika előfizetést!!!:)))
admin - 2010. szeptember 01. 12345
Kedves Márta! Meghoztad a befőzéshez a kedvem, illetve a lelkesedéseddel, és a feltöltött receptekkel sokat szeretnék lenni a konyhában! A lecsóbefőzéshez egyébként nem sok a fél liter olaj?