Lencse makarónival

Lencse makarónival

A lencséből és főtt tésztából összeállított ételek igen gazdagok fehérjében, ezért ez az erősen fűszeres egyiptomi fogás kifejezetten vegetáriánusoknak ajánlható.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 25 dkg apró szemű lencse átöblítve
  • 3 kiskanál napraforgóolaj
  • 1 db vékonyra felszeletelt vöröshagyma
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 kiskanál őrölt kömény
  • 2 kiskanál őrölt koriander
  • 0.25 kiskanál cayenne-i bors
  • 22.5 dkg makaróni
  • 2 evőkanál finomra aprított friss koriander- vagy petrezselyemzöld
  • bors, ízlés szerint

A paradicsommártáshoz:

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 db összezúzott fokhagymagerezd
  • 0.5 kiskanál kurkuma
  • 2 konzerv darabolt paradicsom hozzáadott só nélkül (összesen 80 dkg)
  • 1 csipetnyi cukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lencsét egy lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy körülbelül 7 cm magasan ellepje. Felforraljuk, majd közepes lángon puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet, s meleg helyre tesszük.

Miközben a lencse fő, egy nagy teflonserpenyőben, erős lángon felhevítünk 1H kiskanálnyi olajat. Beletesszük a hagymát, összekeverjük az olajjal, majd mérsékelt lángon, gyakori kevergetés mellett megfonnyasztjuk. Rászórjuk a cukrot, majd erős lángon aranybarnára pirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, és háztartási papírtörlőre terítjük, hogy felitassuk róla a zsírt.

A paradicsommártás elkészítéséhez felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a fokhagymát, és kevergetés közben fél perc alatt hirtelen megpirítjuk. Beleszórjuk a kurkumát, és újabb fél percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt, és rászórjuk a cukrot. Kevergetés közben felforraljuk az ételt. Azután mérsékeljük a lángot, és időnként megkeverve 10–15 percig csendesen főzzük,amíg a mártás kissé besűrűsödik. Ízlés szerint borsozzuk.

A serpenyőben felforrósítjuk a maradék másfél kiskanálnyi olajat, hozzáadjuk a köményt, a koriandert és a cayenne-i borsot, majd kevergetés közben fél percig pirítjuk. Hozzáadjuk a lencsét, és ízlés szerint megborsozzuk. A tűzhelyen melegen tartjuk az ételt.

Megfőzzük a makarónit, leöntjük róla a vizet és lecsepegtetjük. Tálalótálba szedjük, a tetejére kanalazzuk a fűszeres lencsét és a paradicsommártást. Rászórjuk a felaprított korianderzöldet és a ropogósra sült hagymát. Azonnal tálaljuk.