Lencserizottó recept

Lencserizottó

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

75 perc

Megnézték:
2210

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt az olaszos gombás rizottót lencsével gazdagítjuk. Kiváló, laktató ebéd lehet, amelyhez jól illik a pirított vagy grillezett zöldség, például a paprika és a cukkini vagy a vegyes saláta.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 17.5 dkg lencse
  • 5 dl mérsékelten sózott zöldségalaplé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 db apróra vágott vöröshagyma
  • 1 összezúzott fokhagymagerezd
  • 3 db feldarabolt zellerszár
  • 1 db kicsumázott és felkockázott piros húsú paprika
  • 1 kiskanál őrölt koriander
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 22.5 dkg felszeletelt gomba
  • 17.5 dkg arborio rizs
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 3 evőkanál durvára aprított friss korianderzöld, és egy kevés a díszítéshez
  • 4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
  • bors, ízlés szerint

Elkészítés

A lencsét egy lábas lobogó vízbe tesszük, és körülbelül 20 percig főzzük. Ezután lecsepegtetjük és félretesszük. Az alaplevet a lábasba öntjük, közepes lángon éppen csak forráspontig hevítjük, majd lejjebb vesszük a lángot.

Egy másik nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, és beletesszük a vöröshagymát, a fokhagymát és a zellert. Időnként megkeverve megfonnyasztjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a piros húsú paprikát, a koriandert és a köményt. Rövid ideig kevergetve rázogatva pirítjuk.

Beledobjuk a gombát, a rizst és a lencsét, majd az egészet jól összekeverjük. Felöntjük a borral, és hozzáadunk egy merőkanálnyi forró alaplevet. Csendesen felforraljuk, és kis lángon, gyakori kevergetés mellett addig rotyogtatjuk, amíg a folyadék nagy része elpárolog.

Hozzáadunk 1 újabb merőkanálnyi alaplevet, és továbbra is kevergetve addig főzzük, amíg a folyadék elfő. Ezt addig ismételjük, amíg az alaplé el nem fogy. A rizsnek puhának és krémesnek kell lennie (de a szemeket azért érezni lehessen benne), a lencsének szintén meg kell puhulnia.

Végül belekeverjük a korianderzöldet, és ízlés szerint megborsozzuk. Parmezán sajttal és korianderzölddel megszórva, melegen tálaljuk.

Tipp:

Árpagyöngyrizottó: 1 evőkanálnyi olívaolajban megfonnyasztunk 2 felkarikázott póréhagymát és 1 gerezd összezúzott fokhagymát. Hozzáadunk 1 kimagozott és kockára vágott piros vagy sárga húsú paprikát, 25 dkg árpagyöngyöt, 2 kiskanál provance-i fűszerkeveréket, 2 dl száraz fehérbort és 1 dl forró zöldségalaplevet. 45 percig csendesen főzzük, közben fokozatosan hozzáadunk még 4-5 dl forró alaplevet, és gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg az árpagyöngy megpuhul. Közben megpárolunk 22,5 dkg rózsáira szedett brokkolit, és megfőzünk 17,5 dkg mélyhűtött zöldborsót. A rizottóhoz keverjük, ízlés szerint megborsozzuk, rászórjuk a parmezánt, és melegen tálaljuk.

Miért egészséges?

A lencse számos változatát ismerjük. Megfelelő mennyiségű fehérjét, komplex szénhidrátot, élelmi rostot és B-vitaminokat tartalmaz.

A recept tápértéke:

Energia 360 kcal, zsír 8 g (ebből telített 3 g), fehérje 15 g, szénhidrát 48 g, nátrium 360 mg (só 0,9 g), élelmi rost 3,5 g., Hasznos káliumforrás (572 mg)


Lencserizottó recepthez kapcsolódó receptek

Lencserizottó

Lencserizottó

Ezt az olaszos gombás rizottót lencsével gazdagítjuk. Kiváló, laktató ebéd lehet, amelyhez jól illik a pirított vagy grillezett zöldség, például a paprika és a cukkini vagy a vegyes saláta.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés