Lencserizottó recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 75 perc
Megnézték: |
Ezt az olaszos gombás rizottót lencsével gazdagítjuk. Kiváló, laktató ebéd lehet, amelyhez jól illik a pirított vagy grillezett zöldség, például a paprika és a cukkini vagy a vegyes saláta.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 17.5 dkg lencse
- 5 dl mérsékelten sózott zöldségalaplé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 db apróra vágott vöröshagyma
- 1 összezúzott fokhagymagerezd
- 3 db feldarabolt zellerszár
- 1 db kicsumázott és felkockázott piros húsú paprika
- 1 kiskanál őrölt koriander
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 22.5 dkg felszeletelt gomba
- 17.5 dkg arborio rizs
- 2 dl száraz fehérbor
- 3 evőkanál durvára aprított friss korianderzöld, és egy kevés a díszítéshez
- 4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
- bors, ízlés szerint
Elkészítés
A lencsét egy lábas lobogó vízbe tesszük, és körülbelül 20 percig főzzük. Ezután lecsepegtetjük és félretesszük. Az alaplevet a lábasba öntjük, közepes lángon éppen csak forráspontig hevítjük, majd lejjebb vesszük a lángot.
Egy másik nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, és beletesszük a vöröshagymát, a fokhagymát és a zellert. Időnként megkeverve megfonnyasztjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a piros húsú paprikát, a koriandert és a köményt. Rövid ideig kevergetve rázogatva pirítjuk.
Beledobjuk a gombát, a rizst és a lencsét, majd az egészet jól összekeverjük. Felöntjük a borral, és hozzáadunk egy merőkanálnyi forró alaplevet. Csendesen felforraljuk, és kis lángon, gyakori kevergetés mellett addig rotyogtatjuk, amíg a folyadék nagy része elpárolog.
Hozzáadunk 1 újabb merőkanálnyi alaplevet, és továbbra is kevergetve addig főzzük, amíg a folyadék elfő. Ezt addig ismételjük, amíg az alaplé el nem fogy. A rizsnek puhának és krémesnek kell lennie (de a szemeket azért érezni lehessen benne), a lencsének szintén meg kell puhulnia.
Végül belekeverjük a korianderzöldet, és ízlés szerint megborsozzuk. Parmezán sajttal és korianderzölddel megszórva, melegen tálaljuk.
Tipp:
Árpagyöngyrizottó: 1 evőkanálnyi olívaolajban megfonnyasztunk 2 felkarikázott póréhagymát és 1 gerezd összezúzott fokhagymát. Hozzáadunk 1 kimagozott és kockára vágott piros vagy sárga húsú paprikát, 25 dkg árpagyöngyöt, 2 kiskanál provance-i fűszerkeveréket, 2 dl száraz fehérbort és 1 dl forró zöldségalaplevet. 45 percig csendesen főzzük, közben fokozatosan hozzáadunk még 4-5 dl forró alaplevet, és gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg az árpagyöngy megpuhul. Közben megpárolunk 22,5 dkg rózsáira szedett brokkolit, és megfőzünk 17,5 dkg mélyhűtött zöldborsót. A rizottóhoz keverjük, ízlés szerint megborsozzuk, rászórjuk a parmezánt, és melegen tálaljuk.
Miért egészséges?
A lencse számos változatát ismerjük. Megfelelő mennyiségű fehérjét, komplex szénhidrátot, élelmi rostot és B-vitaminokat tartalmaz.
A recept tápértéke:
Energia 360 kcal, zsír 8 g (ebből telített 3 g), fehérje 15 g, szénhidrát 48 g, nátrium 360 mg (só 0,9 g), élelmi rost 3,5 g., Hasznos káliumforrás (572 mg)