Lencsesaláta kecskesajttal recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 35 perc
Megnézték: |
Lencse, amit nem kell áztatni! - Puy-i lencse
- 20 dkg puy-i lencse
- 2 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 0.8 dl olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- 15 dkg uborka
- 3 db paradicsom
- 1 db mogyoróhagyma
- 0.5 db lila hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál frissen aprított petrezselyem
- 2 evőkanál frissen aprított kapor
- 20 dkg kecskesajt
Elkészítés
A lencsét sós vízben puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük.
Az ecetet elkeverjük a mustárral, majd kis adagokban hozzáadjuk az olajat, és egyneművé dolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a lencsét, és hagyjuk kihűlni.
Ezután hozzákeverjük a kimagozott és apróra vágott uborkát és paradicsomot, majd a háromféle apróra vágott hagymát, a petrezselymet és a kaprot.
Szükség szerint még sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kicsit összeérni. Tálaláskor a tetejére morzsoljuk a kecskesajtot.
Puy-i lencse
A puy-i lencsével nem foghatunk mellé, ez a lencsék kaviárja (más források szerint a szegények kaviárja). A francia Le Puy régió szülötte, eredetvédett, apró szemű, színe zöldes, íze földes – vulkanikus talajon termesztik. Szétfőzni szinte lehetetlen – 2-25 perc alatt elkészül, és előtte áztatni sem kell. Mindig kicsit kemény marad, ezért pürének nem, inkább salátának használható. Mire elkészül, pont ugyanúgy néz ki, mint egy közönséges lencse – bebarnul, de ez mindegyik fajtának szokása, még a narancssárga (vörös) lencsének is. Fehérje- és rosttartalma magas, tartalmaz A- és B1-vitamint, valamint folsavat és esszenciális aminosavakat. A spájzban sokáig eláll, bármikor bevethető húsok, halak mellé köretnek.