Lencsesaláta pirított hagymával recept

Lencsesaláta pirított hagymával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

95 perc

Megnézték:
1766

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


4 személyre

  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 csomó petrezselyemzöld
  • 2 db paradicsom
  • 1 kis rozmaringágacska
  • 1 kis babérlevél
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj
  • 0.5 kiskanál őrölt római kömény
  • 2 evőkanál olívaolaj só frissen őrölt fekete bors
  • 2 nagy fehér hagyma
  • 40 dkg lencse
  • 3 előző nap héjában megfőzött burgonya
  • 2 evőkanál zöldfűszeres vörösborecet

Elkészítés

Tegyük a lencsét egy lábasba, és öntsünk rá bőven vizet.Tegyük bele a rozmaringot és a babérlevelet, forraljuk fel, majd 40–60 perc alatt főzzük a lencsét puhára. Hagyjuk a levében kihűlni. Öntsük le róla a főzőlevet és tegyük félre. A rozmaringot és a babérlevelet dobjuk ki.

Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a burgonyát. A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, távolítsuk el a kocsányok környékét, majd kockázzuk fel. Tisztítsuk meg a fokhagymát, fokhagymapréssel zúzzuk össze, és tegyük egy nagy tálba.

Adjuk hozzá az ecetet, a citromlevet, az olívaolajat,2-3 evőkanálnyit a lencse főzőlevéből a római köménnyel ésa citromhéjjal együtt. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük az egészet addig, amíg a só feloldódik. Adjuk hozzá a lencsét, a burgonyát és a paradicsomot, fedjük le, és 1 órára tegyük hideg helyre, hogy az ízek összeérjenek.

Mossuk meg a petrezselymet, rázogassuk szárazra, a leveleitvágjuk apróra. Tisztítsuk meg és vágjuk vékony karikákra a hagymát. Egy serpenyőben forrósítsuk fel a napraforgóolajat, pirítsuk benne aranybarnára a hagymakarikákat. Sózzuk, borsozzuk.

Ha kell, ízesítsük utána a salátát sóval, borssal és ecettel, majd keverjük hozzá a petrezselymet. Tálaljuk ki salátástányérokra, és rendezzük el a pirított hagymakarikákat a saláta tetején. Füstölt sonkával és kenyérrel kínáljuk.

Tipp:

Jó tudni Ez a saláta nagyon egészséges, mivel a hüvelyesek általában, így a lencse is, értékes fehérjéket tartalmaznak. Ha a hüvelyeseket gabonából készült ételekkel együtt fogyasztjuk – például a lencsesalátát kenyérrel –, ezek a fehérjék még jobban hasznosulnak. Zöld lencse A Franciaország középső részén fekvő Auvergne-ből származik. A 4-5 mm átmérőjű kis lencse íze különösen fűszeres. Viszonylag vékony a héja, és más fajtákkal szemben kevesebb keményítőt tartalmaz. Ezért ezt a lencsét főzés előtt nem kell beáztatni, anélkül is megfő 40-50 perc alatt. Rendkívül egészséges, 100 g-ja kb. 24 g fehérjét és 10 g rostanyagot tartalmaz, magnéziumból és vasból pedig még többet is, mint az egyéb lencsefajták. Sötét helyen tárolva akár 6 hónapig is eláll.

A recept tápértéke:

Adagonként: 445 kcal (1851 kJ), 26 g fehérje, 9 g zsír,63 g szénhidrát


Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés