Lengyel fánk (Paczki)

Lengyel fánk (Paczki)

Nem csak farsangra!

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 230 g tejszín
  • 2 db egész élesztőkocka
  • 10 db tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 5 evőkanál vaj
  • 1 kg liszt
  • 4 evőkanál rum
  • 6 evőkanál cukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Megmelegítjük a tejszínt langyosra, hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját és habosra verjük. Hozzáadjuk a vajat és a cukrot, majd az élesztőt, amit előzőleg felfuttattunk 1 evőkanál cukorral. Hozzáadjuk a rumot és a lisztet, esteleg még tejszínt, ha túl sűrű.

Kelesszük kétszeresére. Gyúrjuk át és kelesszük újra. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, vágjuk kis lapokra és töltsük meg. (Szilvalekvárral vagy rózsalekvárral a legfinomabb) Készítsünk belőle labdákat és hagyjuk megkelni (kb. fél óra).

Forró zsírban süssük ki, egyszer fordítsuk csak meg. Csepegtessük le alaposan és ha kissé kihűlt, hempergessük meg cukorban vagy tegyünk rá cukormázat.