Leopárd kalács recept

Leopárd kalács

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Tündi konyha

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
145

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nem is olyan nagyon régen, talán egy vagy két éve láttam meg először itt a neten ezt a leopárd kalácsot. Egyből megfogott és tudtam, hogy előbb-utóbb én is elfogom készíteni ... és most szántam rá magam! :) Első ránézésre talán kicsit bonyolultnak tűnik az elkészítése, pedig semmilyen extra tudást nem igényel, bátran álljatok neki Ti is! Meglátjátok állati jó! ;) Nagyon finom, pihe-puha, foszlós, kellemesen citromos és kakaós. Kicsit mondjuk időigényes, de a végeredmény kárpótol mindenért ...

4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 2.5 dl tej (langyos)
  • 1 csomag zárított élesztőpor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás + 1 tojássárgája
  • 1 db citrom lereszelt héja
  • 5 dkg ráma margarin (olvasztott)
  • 1 kiskanál só

Kakaós tészta hozzávalói:

  • 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 2 evőkanál tej (langyos)

Lekenéshez:

  • 1 db tojás (felvert)

Elkészítés

Elkészítés: (gyümölcskenyér sütőforma mérete: 10cm x 26cm)

1. A tészta hozzávalóit (kivéve a kakaós tésztáét) egy tálba tesszük és jól összedolgozzuk, gyúrjuk (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor tegyünk még hozzá lisztet). Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk, de úgy, hogy legyen egy nagyobb fehér gombócunk, és kettő egyforma kisebb. A fehér tészta gombócot letakarjuk és félre tesszük pihenni. Az egyik kisebb gombóc tésztához adunk 1 ek. kakaóport és 1 ek. tejet, alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd letakarjuk és félre tesszük pihenni. A másik kisebb gombóc tésztához 2 ek. kakaóport és 2 ek. tejet adunk, alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd ezt is letakarjuk és szintén félre tesszük pihenni. Kb. 40 percig pihentetjük a tésztákat.

(Van egy nagy fehér gombóc tésztánk, és egy kisebb világosbarna, és egy másik kisebb sötétbarna)

2. Pihentetés után mindegyik tészta gombócot 8-8-8 egyforma részre vágjuk, amit kis gombócoknak formázunk.

3. Először a világosabb kakaós gombócot henger alakúra kisodorjuk (olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk), majd a sötétebb kakaós gombócot hosszúkás, ovális alakúra kinyújtjuk (olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk), majd a fehér gombócot is kinyújtjuk hosszúkás, ovális alakúra (ez is olyan hosszú legyen, amilyen hosszú a sütőformánk).

4. A világosbarna rudakat betekerjük a sötétbarna ovális alakú tésztába ( a sötétbarna tészta széleit nedvesítsük meg a vizes ujjunkkal, így a tészta széle összeragad), ezt pedig tekerjük bele a fehér ovális kinyújtott tésztába ( a fehér tészta széleit nedvesítsük meg a vizes ujjunkkal, így a tészta széle összeragad). Az összes tésztával így járunk el ...

5. Kivajazott, lisztezett sütőformába egymás mellé és fölé helyezzük a 8 db rudakat, majd a felvert tojással lekenjük a tetejét.

6. 170-180 fokon kb. 40-45 percig sütjük (sütési idő felénél helyezzünk rá sütőpapírt, hogy ne nagyon barnuljon meg). Tűpróba!

7. Ha megsült, kiborítjuk a sütőformából egy deszkára és hagyjuk teljesen kihűlni, majd megszórjuk porcukorral a tetejét és szeletelhetjük is.


Leopárd kalács recepthez kapcsolódó receptek

Leopárd kalács

Leopárd kalács

Nem is olyan nagyon régen, talán egy vagy két éve láttam meg először itt a neten ezt a leopárd kalácsot. Egyből megfogott és tudtam, hogy előbb-utóbb én is elfogom készíteni ... és most szántam rá magam! :) Első ránézésre talán kicsit…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés