Leopárdkalács recept

Leopárdkalács
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
A konyha világa

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
1806

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A kalács elkészítése nem igazán mondható nehéznek, csak a kelesztés emeli meg az elkészítési időt.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A fehér tésztához:

  • 15 dkg világos tönkölyliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 7.5 dkg kenyérliszt
  • 1 teáskanál só
  • 2.5 dl tej
  • 2.5 dkg keményítő
  • 5 dkg vaj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db vaníliarúd kikapart magja
  • 9 dkg cukor
  • 5 g szárított élesztő

A világosbarna tésztához:

  • 5 g kakaópor
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál tej

A sötétbarna tésztához:

  • 15 g kakaópor
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál tej

A tetejére:

  • 1 db tojás a lekenéshez
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg mogyoró

Elkészítés

A tejben a keményítőt csomómentesre keverjük, majd tűzhelyen besűrítjük, hőforrásról levéve hozzáadjuk a vajat, kevergetve elolvad. Kihűtjük.

Fehér tészta:

Összekeverjük az átszitált liszteket a sóval, cukorral, élesztővel, reszelt citrom héjjal, vanília magokkal.

Hozzáadjuk a kihűlt tejes keveréket. Összedagasztjuk, majd cipóvá formázzuk.

A cipóvá formázás után kettő részre osztjuk, az egyik részt tetővel lezárt tálba rakjuk és két órát pihentetjük szobahőmérsékleten.

A másik adag tésztából lesz a világos és a sötétbarna tészta.

Világosbarna tészta:

A másik adag fehér tésztát szintén ketté vágjuk majd az egyik részhez hozzá adjuk a hozzávalóknál leírt kevesebb mennyiségű kakaót, cukrot és tejet.

Alaposan összedolgozzuk. Lezárt tálban szintén kettő órát pihentetjük szobahőmérsékleten.

Sötétbarna tészta:

A maradék adag fehér tésztához adjuk a hozzávalóknál leírt nagyobb mennyiségű kakaót, cukrot és tejet.

Alaposan összedolgozzuk. Lezárt tálban szintén kettő órát pihen szobahőmérsékleten.

Összeállítás:

Miután a tésztagombócok megkeltek, mind a három színű tésztát további 7-7-7 darabra vágjuk, gömbölyítjük, gombóccá igazítjuk.

Egy világosbarna gombócot kb. 20 cm hengerré sodrunk.

Majd egy sötétbarna gombócot ovális alakra nyújtunk, és befedjük vele a világosbarna rudat.

Egy fehér gombócot szintén ovális alakra nyújtunk, és belecsomagoljuk az előzőleg összeállított barna rudakat.

Így lett a 3 különböző tészta gombócból egy rúd tészta.

A további gombócokat is hasonlóan készítjük el.

A művelet végére lesz 7 darab tésztarúd.

Sütőpapírral kibélelünk 26x13 cm-es szögletes formát és belefektetjük tészta rudakat. Alulra hármat, felülre négyet. A formában két órát szobahőmérsékleten kelesztjük.

A tetejét tojással lekenjük és 180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 35 perc alatt megsült.

Miután kihűlt, olvasztott csokoládéval megöntözzük, és durvára aprított mogyorót szórunk a tetejére.


Leopárdkalács recepthez kapcsolódó receptek

Leopárdkalács

Leopárdkalács

A kalács elkészítése nem igazán mondható nehéznek, csak a kelesztés emeli meg az elkészítési időt.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Leopárdkalács recepthez

thumb
vajdamarta - 2016. március 24.
Pár hete láttam az alapötletet egy neves konyhamagazinban, ki kell próbálnom!!!