Lilahagymalekvár recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
Ezt a fűszeres lilahagymalekvárt sültek mellé kínáljuk.
- 4 fej lilahagyma (vagy 5 fej)
- 3 ek méz (vagy 4 ek.)
- 3 ek cukor
- só
- kakukkfű
- színesbors
- édes vörösbor
- 4 ek olívaolaj
Elkészítés
A hagymát megpucoljuk, majd félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük.
Egy serpenyőbe elkezdjük felmelegíteni a mézet, majd amikor már jó folyós, hozzáadjuk a cukrot és együtt karamellizáljuk, míg szép aranybarna színt nem kap.
Ezután hozzáöntjük az olívaolajat, jól összekeverjük és rátesszük a szeletelt hagymát.
Megszórjuk egy csipet sóval és elkezdjük párolni. Amint kezd a hagyma kicsit összeesni, megszórjuk egy kevés őrölt színesborssal és kakukkfűvel. (A borstól finom ízt kap, de nem lesz erős.)
Végül felöntjük annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje. Lefedve tovább pároljuk. Közben többször megkeverjük, és ha szükséges, még öntünk hozzá bort. Végül addig pároljuk, míg a hagyma teljesen megpuhul. A levét is teljesen fője el! Krémes puha állagú lesz.
Sültek mellé kitűnő. Én a Márton-napi libacomb mellé kínáltam, és nagyon finom volt.